Szaporodásbiológiai eredmények javítása

Repro-GO

Kérődző állatok szaporodásbiológiai eredményeinek javítására

Az ADEXGO Kft. az elmúlt években kifejlesztett egy speciális zsírsavösszetételű bypass (bendővédett) omega-3 zsírkészítményt (REPRO-GO), amely sikeresen használható a tejelő tehenek szaporodásbiológiai eredményeinek javítására.

A minimum 40% zsírtartalmú készítményt egy speciális burkolásos technológiával állítjuk elő. Kiindulási alapanyagként nagy EPA (C20:5) és DHA (C22:6) tartalmú halolajat, alfa-linolénsavban (C18:3) gazdag lenmagot, továbbá természetes antioxidánsokat (tokoferolokat) használunk.


a repro-go készítmény előnyei

 • Etetése növeli a tüszők számát, valamint a domináns tüszők átmérőjét és ösztrogén termelését.
 • A petefészek működésére pozitív hatású.
 • Csökken az újravemhesülés ideje és javul az aránya.
 • Kedvezően befolyásolja az involúció lefolyását.
 • Csökkenti az embrióelhalás előfordulási arányát.

javasolt dózis

100-150 g/tehén/nap (etetése ellés utáni 90-100. napig javasolt)

a többszörösen telítetlen zsírsavak (pufa)

A természetben leggyakrabban előforduló többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA=polyunsaturated fatty acids) 2-6 kettős kötést tartalmaznak (Gurr és Harrwood, 1991).

 • n-3 zsírsavak (omega-3)

  A csoport legfontosabb képviselői az α-linolénsav (ALA, C18:3), és a metabolizmusa során keletkező eikozapentaénsav (EPA, C20:5), valamint dokozahexaénsav (DHA, C22:6). ALA-források: pl. repce-, szója-, lenolaj, illetve magok, míg a legjelentősebb EPA- és DHA-forrás a halolaj.

 • n-6 zsírsavak (omega-6)

  A csoportba tartozó zsírsavak közül az élelmiszerekben, illetve takarmányokban leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben a linolsav (C18:2,LA) és a belőle képződő arachidonsav (C20:4) fordul elő. Az állati takarmányozásban a legjelentősebb LA-forrás a napraforgóolaj, továbbá a gabonamagvak (pl. kukorica). Tekintettel arra, hogy az állati szervezet sem a linolsavat, sem a linolénsavat nem tudja előállítani, így ezeket esszenciális zsírsavnak tekintjük, amelyhez az állati szervezetnek a takarmánnyal kell hozzájutni.


pufa tartalmú védett zsírok hatása a reprodukcióra

Nemzetközi kutatások szerint elsősorban a PUFA zsírsavakban (pl. linolsav, linolénsav) gazdag növényi eredetű védett zsírok (pl.: szójamag, lenmag, gyapotmag) etetését követően javultak a reprodukciós mutatók: csökkent az elléstől az első tüszőnövekedésig eltelt idő. Emellett szignifikánsan javult a termékenyülés és a vemhesülési arány, csökkent a két ellés közti idő. Az ivarzás tünetei kifejezettebbek lettek, kisebb prosztaglandin dózis kellett a luteolízis és az ivarzás előidézéséhez.

Az omega-3 zsírsavakban (pl. ALA, EPA, DHA) gazdag zsírkiegészítés szignifikánsan csökkentette az embrióelhalást, más zsírforrásokhoz viszonyítva (pl. Mattos és mtsai, 2004; Petit és Twagiramungu, 2006). Ennek oka, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a petefészek és az endometrium PGF2α szintézisét.

Mindezek következtében számos országban elterjedten használják az omega-3 zsírsavforrásokat (pl. lenmag) a tejelő tehenek takarmányozásában.
2012-ben az Adexgo Kft. a XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében meghirdetett "A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2012" pályázaton a „Tojás alapú funkcionális termékcsalád” és „Adex-GO-1 és Repro-GO bendővédett omega-3 zsírkészítmények” témában beadott pályázatai alapján Nagydíj elismerésben részesült.

Termékismertető LETÖLTÉSE pdf-ben.

Kapcsolódó termékek

Repro-GO-M

Monogasztrikus állatok (pl. tenyészkoca, brojler és tojó szülőpárok) szaporodásbiológiai, illetve termékenyítési...

tovább »

Repro-GO-M Sow

Speciális zsírsavösszetételű omega-3 zsírkészítmény

tovább »

Burkolt halolaj

Halolaj alapú kiegészítő takarmány kérődző állatok részére

tovább »

Porított halolaj

Magas omega-3 és omega-6 zsírsav tartalmú kiegészítő takarmány sertések részére

tovább »

Kérdése merült fel?

Forduljon kollégáinkhoz bizalommal az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Telefonszám: +36-87-580-123
Email: info@adexgo.hu

Ajánlatkérés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot:
Ajánlatkérő űrlap »