Multifunkcionális tojás

Tojás termékcsalád (Ω3-mal, Ω6-tal és CLA-val dúsítva)

Funkcionális élelmiszer fejlesztéseink egyik alappillére, hogy a magas biológiai értékkel rendelkező komponenseket (pl.: omega-3 zsírsavak, CLA stb.) a lehető legtermészetesebb úton juttassuk az élelmiszerekbe. Az állati eredetű termékek (pl.: tej, tojás, hús) esetében ez az út kizárólag az állatok speciális táplálása révén jöhetett létre. Így született meg a CLA-val dúsított tojás is.

Hogyan juthatunk CLA-hoz?

Az emberi szervezet nagyobb mennyiségben csak a kérődző állatok termékeivel, illetve különböző étrend-kiegészítők fogyasztásával juthat CLA-hoz, míg a monogasztrikus állatoktól (pl.: baromfi, sertés) származó élelmiszerek egyáltalán nem, vagy csak nyomokban tartalmazzák ezeket a zsírsavakat.

Kísérleteink

A kísérleteket Shaver 576 típusú tojótyúkokkal végeztük. A kísérletek során 1 kontroll és 2 kísérleti (kísérleti 1; kísérleti 2) csoport került kialakításra. A kontroll csoport tápja egy kereskedelmi forgalomban kapható tojótáp volt, míg a kísérleti csoportok saját fejlesztésű tápot fogyasztottak. A kísérleti 1-es takarmánnyal a tojások CLA tartalmát, míg a kísérleti 2-es táppal a CLA tartalom mellett az omega-3 zsírsavak mennyiségét is meg kívántuk növelni.

(adatok az összes zsírsav százalékában)

Tojás zsírsavösszetétel

Kontroll

Kísérleti 1

Kísérleti 2

C16:0

22,81 ± 0,80a

28,72 ± 1,35b

28,40 ± 1,46b

C18:0

8,72 ± 0,62a

14,18 ± 0,87b

14,44 ± 1,14b

SFA (összes)

32,13 ± 0,92a

43,83 ± 2,28b

43,76 ± 1,63b

C16:1 n-7

2,07 ± 0,30b

1,07 ± 0,17a

1,21 ± 0,22a

C18:1 n-9

38,32 ± 2,15c

26,14 ± 1,50a

27,63 ± 1,41b

MUFA (összes)

42,04 ± 1,96c

28,31 ± 1,58a

30,04 ± 1,59b

C18:2 n-6

20,39 ± 1,16b

21,88 ± 1,11c

18,11 ± 1,82a

c9,t11-C18:2 n-6

0,06 ± 0,02a

1,20 ± 0,11b

1,17 ± 0,11b

t10,c12-C18:2 n-6

0,01 ± 0,01a

0,32 ± 0,06b

0,30 ± 0,04b

C18:3 n-3

0,42 ± 0,05a

0,41 ± 0,05a

2,16 ± 0,24b

C20:4 n-6

2,20 ± 0,23c

1,78 ± 0,12b

1,45 ± 0,14a

C20:5 n-3

-

-

0,04 ± 0,01

C22:5 n-3

0,05 ± 0,02a

0,07 ± 0,01a

0,42 ± 0,08b

C22:6 n-3

0,33 ± 0,07b

0,23 ± 0,04a

1,27 ± 0,15c

PUFA (összes)

24,19 ± 2,12a

26,65 ± 1,64b

25,49 ± 2,27ab

n-6 (összes)

23,39 ± 1,41b

25,94 ± 1,60c

21,60 ± 1,32a

n-3 (összes)

0,80 ± 0,12a

0,71 ± 0,08a

3,89 ± 0,32b

n-6/n-3

29,5

36,6

5,55

a, b, c: A különböző betűvel jelölt értékek soron belül szignifikánsan eltérnek egymástól (P≤0,05)
 
 

A zsírsav vizsgálatok során a kísérleti 1-es csoport tojásaiban 1,6%, a kísérleti 2-es csoport esetében pedig 1,55% CLA tartalmat mértünk. Az eredményekből az is kiderült, hogy az élettanilag kedvezőbb c9,t11 változat közel 4-szer nagyobb mennyiségben jelent meg a tojásban, mint a t10,c12 izomer. A kísérleti 2-es csoportban etetett tápok hatására átlagosan mintegy ötszörösére nőtt az n-3 csoportba tartozó zsírsavak százalékos mennyisége a kontroll és a kísérleti 1-es csoportokhoz képest. Ennek megfelelően a kísérleti 2-es csoport tojásai esetében az n-6/n-3 arány a humán élelmezés szempontjából sokkal kedvezőbb 5,55:1 arányra szűkült, szemben a másik két csoport 29,5-36,6:1 arányával.

Az előállított CLA-val, illetve CLA-val és omega-3 zsírsavakkal dúsított tojás héjában létojásként, vagy porított formában is rendelkezésre áll. Létojás esetében további lehetőség van a tojás sárgájának a különválasztására is.




2012-ben az Adexgo Kft. a XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében meghirdetett "A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2012" pályázaton a „Tojás alapú funkcionális termékcsalád” és „Adex-GO-1 és Repro-GO bendővédett omega-3 zsírkészítmények” témában beadott pályázatai alapján Nagydíj elismerésben részesült.