Anyagforgalmi betegségek megelőzése

Nia-GO-70

Bendővédett és natúr niacin készítmények (70%-os) kérődző állatok számára

A niacin élettani jelentősége az állati szervezetben már régóta ismert. A niacin két koenzim, a nikotinsavamid-adenin-dinukleotid (NAD) és a nikotinsavamid-adenin-dinukleotid-foszfát (NADP) alkotórésze. Ezek a koenzimek enzimfehérjékhez kapcsolódva a fehérjék, zsírok és szénhidrátok felépítésénél és lebontásánál az elektronszállítást végzik, így fontos szerepet játszanak az említett táplálóanyagok anyagcseréjében.

Az etetett takarmányadag niacin tartalma jelentősen befolyásolja a bendőmikrobák niacinszintézisét, ezért a kiegészítésként adott niacin egy részét célszerű bendővédett formában adagolni, amelyet a mikrobák nem, vagy csak korlátozott mértékben tudnak lebontani.

Az Adexgo Kft. bendővédett niacin készítményei döntően a vékonybélben hasznosulnak, ami közvetlen niacinforrást jelent a termelés kritikus időszakaiban. Az elvégzett kísérletek szerint a bendővédett niacin pozitív hatású a N-forgalomra is.

A bendőben hasznosuló hányad kedvező hatású a bendőmikrobák működésére. Natúr niacin kiegészítés esetén nő a bendőfolyadék propionsav koncentrációja, ami glükogenetikus anyag révén javítja a kérődző állatok glükózellátását, illetve a tejcukor szintézis hatékonyságát. A növekvő propionsav hányad javítja az állatok energiamérlegét, csökkenti a bendőbeli metántermelést is. A niacinkiegészítés továbbá csökkenti a bendőfolyadék tejsav koncentrációját, és növeli a bendőfolyadék pH-ját.

Irodalmi adatok szerint a bendőben és a vékonybélben egyaránt hasznosuló niacin etetésével a bendőfermentációra, az anyagcsere eredetű megbetegedések (pl. acidózis, ketózis) megelőzésére és a N-anyagforgalomra gyakorolt pozitív hatás együttesen jelentkezik.

a niacin szerepe a ketózis megelőzésében és gyógykezelésében:

A ketózis anyagcsere betegség, melynek során a vérplazmában megnő a ketontestek (acetecetsav, béta-hidroxi-vajsav, aceton) és a szabad zsírsavak mennyisége, miközben csökken a glükóz koncentrációja. Egyes felmérések szerint a bőtejelő tehenek több mint 50%-a szubklinikai ketózisban szenved. A ketózis esetén csökken az állatok étvágya, takarmányfelvétele, továbbá élősúlya és tejtermelése is.

Az ellés körüli időszakban naponta és állatonként 6-12 g niacin etetésekor nő a vérplazma glükóz koncentrációja, csökken a ketonanyagok és a szabad zsírsavak részaránya, miközben a tejtermelés is növekszik. A kedvező hatások a niacin zsírszövetekre gyakorolt antilipolitikus hatására vezethetőek vissza (pl. fokozza a diffúzió útján a májsejtekbe irányuló glükóz transzportot; csökkenti a zsír és más szövetek c-AMP tartalmát; mérsékeli a bendőbeli vajsav koncentrációt, stb.).

a natúr és a bendővédett niacin etetésének előnyei:

  • javul a kérődző állatok takarmányfelvétele
  • nő a vérplazma glükóz koncentrációja
  • csökken a vérben a ketonanyagok mennyisége és a szabad zsírsavak koncentrációja
  • növekszik a tejtermelés, a tej zsír és fehérje tartalma
  • a bendőben hasznosuló niacin hatására javul a bendőmikrobák aktivitása és nő a mikrobafehérje szintézis
    Megnevezés

javasolt dózis

9-17 g/tehén/nap (NIA-GO-70)
(etetésük különösen a laktáció első szakaszában javasolt)

A készítmény hatékonyan alkalmazható a tejelő juhok és kecskék takarmányozásában.


Termékismertető LETÖLTÉSE pdf-ben.

Kapcsolódó termékek

Kol-GO-42

Védett kolin kérődző állatok részére

tovább »

Met-GO-70

Védett metionin kérődző állatok részére

tovább »

Met-Kol-56

Védett metionin és kolin kérődző állatok részére

tovább »

Glüko-GO-60

Bendővédett glükózkészítmény tejhasznú kérődző állatok számára

tovább »

Repu-GO

Retard bendőpuffer-készítmény kérődző állatok számára

tovább »

Kérdése merült fel?

Forduljon kollégáinkhoz bizalommal az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Telefonszám: +36-87-580-123
Email: info@adexgo.hu

Ajánlatkérés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot:
Ajánlatkérő űrlap »