SAJTÓKÖZLEMÉNY – GOP-1.3.1-11/B-2011-0033

SAJTÓKÖZLEMÉNY – GOP-1.3.1-11/B-2011-0033

Prémium szintű állati eredetű élelmiszerek és funkcionális élelmiszerek előállítása az ADEXGO Kft.-nél

 Az ADEXGO Kft. közel 132 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az „Akkreditált klaszter tagvállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A közel 240 millió forint összköltségvetésű beruházásból kiegészítők fejlesztése és élelmiszerek előállítása valósult meg.

A projekt keretében az ADEXGO Kft.-nek lehetősége nyílt balatonfüredi, saját keverőüzeme megépítésére, ezáltal biztosítani tudja az élelmiszerfejlesztési és az ezzel összefüggő melléktermékek hasznosító-fejlesztő kapacitásának laboratóriumi hátterét is. A megvalósult beruházásnak köszönhetően a cég bővíteni tudta alkalmazottainak számát, jelenleg 15 szakember főállásban, míg 2 fő külső szaktanácsadóként dolgozik az ADEXGO Kft.-nél. A beruházás sikeres befejezésében és az üzem humánerőforrásának bővítésében a Pharmagora Életminőség Klaszter tagvállalatai, és ezen belül Balatonfüred önkormányzata kiemelkedő segítséget nyújtottak.

A pályázaton nyert forrásnak köszönhetően az üzemben olyan kiegészítő takarmányok és takarmány-adalékanyag előkeverékek kerülnek kifejlesztésre és gyártásra, amelyek az állati eredetű, minőségi és funkcionális élelmiszerek (tej, tojás, marha- és sertéshús termékcsalád) előállításához biztosítják a konstans minőséget és beviszik az élelmiszerekbe a pozitív hatást eredményező alkotókat.

A SAJTÓKÖZLEMÉNY LETÖLTÉSE PDF FOMÁTUMBAN.

SAJTÓKÖZLEMÉNY – GOP-1.3.1-11/B-2011-0033

PIAC_13-1-2013-0201 pályázat

A SPORTOLÓK FELKÉSZÍTÉSÉNÉL JELENTKEZŐ STRESSZ HATÁS MÉLYREHATÓBB VIZSGÁLATÁHOZ EGY METODIKA ÉS MÉRŐRENDSZER KIDOLGOZÁSA A GASZTROINTESZTINÁLIS MOTILITÁS (EGIG) ÉS A KARDIÁLIS VÁLTOZÁSOK ALAPJÁN

Az Adexgo Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság az Experimetria Orvosbiológiai Kutató, Fejlesztő, Gyártó Kft.-vel, a Szegedi Tudományegyetemmel, és az AdWare Research Kft.-vel közösen (mint Konzorcium) sikeres pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, és élelmiszeriparban” című (PIAC_13 kódszámú) pályázati felhívásra.

Az Adexgo Kft. összesen 85.698.000 Forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból. A támogatás mértéke 60%.

A Konzorcium által benyújtott pályázat címe: „A sportolók felkészítésénél jelentkező stressz hatás mélyrehatóbb vizsgálatához egy metodika és mérőrendszer kidolgozása a gasztrointesztinális motilitás (EGIG) és a kardiális változások alapján.” Ennek megfelelően a projekt célja egy objektív mérő- és kiértékelő rendszer létrehozása, amely elemzi a stressz-hatásoknak a sportolók (vagy más olyan foglalkozási ágakban, ahol szellemi és fizikai terhelés egyidejűleg van jelen) teljesítményére kifejtett befolyásoló tényezőit.

2014. 01. 01. és 2016. 06. 30. között megvalósuló projektben az Adexgo Kft. feladata a kutatáshoz szükséges élelmiszerek előállításához a kiegészítő takarmányok kifejlesztése, a prototípusok legyártása és ezek kémiai bevizsgálása. Ezt követően az Adexgo Kft. a kidolgozott premixekkel pilot kísérletek végez állatkísérleti modelleken, azon célból, hogy az anyagok szélesebb körű fiziológiás hatásait mérje. Továbbá a kiegészítő takarmányokat haszonállatokon is (kérődző, sertés, baromfi) vizsgálja, azért, hogy információt kapjon arról, hogy az egészséges táplálék előállításához felhasznált alapanyagokba (tej, hús, tojás) megfelelő arányban kerülnek-e át a kívánt hatóanyagok.

A projekt záró sajtóközleménye megtekinthető itt.

Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2013 – díjátadó – II. helyezés

Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2013 – díjátadó – II. helyezés

Az Adexgo Kft., a Solum Zrt., a Vitafort Zrt. és a Magyar Cukor Zrt. közös  takarmányfejlesztését II. helyezéssel értékelte a Hódmezőgazda Napok idei zsűrije. A szárított melasz alapú termékcsalád a cukorgyártás melléktermékéből, a melaszból egy szabadalmaztatott szárítási eljárással készül, és többek között biztosítja a tehenek cukorellátását és növeli a tejtermelést.

A képen Antal Gábor a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója és Dr. Tóth Tamás az ADEXGO Kft. ügyvezető igazgatója.