MELA-DRY

Szárított melasz alapú termék

A Mela-Dry az Adexgo Kft., a Solum Zrt., a Vitafort Zrt. és a Magyar Cukor Zrt. közös fejlesztésű alapterméke.

A Mela-Dry a cukorgyártás melléktermékéből, a melaszból egy szabadalmaztatott szárítási eljárással készül. A szárított melasztermék fejlesztésben közreműködtek a MTKI (Mosonmagyaróvár) munkatársai is, akik a szárítás-porítás területén több évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek.

Mi jellemzi a folyékony melaszt? Az utolsó kristályosítási fokozat leválasztott szörpjét melasznak nevezik. A melasz tartalmazza a répából ki nem oldott cukrot (kb. 6-9%) és számos oldható nem-cukor anyagot is. A melasz a sütőélesztő- és takarmánygyártás, valamint az alkohol-előállítás értékes nyersanyaga.

A folyékony melasszal ellentétben a szárított melasz egyértelmű előnye, hogy nem igényel külön kiegészítő (tároló és kijuttató) berendezéseket a telepi és a takarmánygyártási felhasználás során.

A MELA-DRY GYAKORLATI ELŐNYEI

  • biztosítja a tehenek cukorellátását
  • gyors energiaforrás a bendőmikrobák számára, ami kedvező hatású a mikrobiális fehérjeszintézisre
  • növeli a tejtermelést és a takarmányadag energia-koncentrációját (ismert, hogy az ellés körüli időszakban kisebb a takarmányfelvétel)
  • javítja a takarmány ízletességét, a rostemésztést, az egészségi állapotot és a vemhesülési paramétereket
  • csökkenti a hőstressz káros hatásait

A szárított melasz sok könnyen oldódó cukrot tartalmaz. Legnagyobb arányban szacharóz található benne, de tartalmaz még kevés fruktózt és glükózt is.

MIKOR JAVASOLT KÜLÖNÖSEN A MELA-DRY ETETÉSE?

  • NPN-anyagok (pl. karbamid) használatakor.
  • Bypass fehérje- és zsírforrások használatakor.
  • Lucernaszilázs/-szenázs nagyobb részarányú etetése esetén.
  • Szárított kukorica nagyobb részarányú etetése esetén.

2013-ban az Adexgo Kft., a Solum Zrt. és a Vitafort Zrt. a XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében meghirdetett “A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2013” pályázaton a „MELA-DRY termékcsalád” szárított melasz alapú kiegészítő takarmányok a gazdasági állatok termelési eredményeinek javítása céljából témában beadott pályázatát a Hódmezőgazda Napok zsűrije II. helyezéssel értékelte.

A kommentek le vannak tiltva