Nem mindegy, mit és mekkora mennyiségben fogyasztunk. Az egyes cukrok élettani hatása sem egyforma, ezért dietetikai szempontból hasznos lehet a különféle cukrok, mono- és diszacharidok megkülönböztetése, vagy a különböző italokban, élelmiszerekben jelen levő mennyiségük meghatározása. A MATE munkatársaival írt cikkben azt tárjuk az olvasó elé, hogy a közeli-infravörös spektroszkópia milyen lehetőségeket rejt a több helyen népegészségügyi kockázatot jelentő cukorként emlegetett fruktóz egyéb cukrot is tartalmazó tiszta vizes oldatokból történő kimutatásában.
Közeli-infravörös spektroszkópia: gyors és hatékony eszköz a fruktóztartalom mérésére
Yakubu Haruna Gado, Kovács Zoltán, Vitális Flóra, Bázár György
A legújabb táplálkozástudományi kutatások alapján a magas fruktózbevitel fokozott egészségügyi kockázatokkal jár, ezért fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerekben és italokban széles körben használt cukor mennyiségére. A különböző cukrok gyors és pontos kimutatása és mennyiségi meghatározása a hagyományos laboratóriumi technológiák alkalmazásával nem egyszerű feladat. Számos korábbi kutatás eredménye utal arra, hogy a közeli infravörös (NIR – Near-Infrared Spectroscopy) spektroszkópia hatékonyan alkalmazható a cukrok minőségi és mennyiségi analízise során. Jelen vizsgálatunk rávilágít ennek a gyors korrelatív analitikai technikának az alkalmazhatóságára a fruktózkoncentráció cukoroldatokban történő mérése terén, amennyiben a bemutatott NIR kalibrációk megbízhatóak a °Brix mint relatív paraméter mérésekor (R² = 0,84), valamint az egyes cukrok közvetlen meghatározásakor (R² > 0,98), még vegyes összetételű oldatokban is.
A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról:
» Közeli-infravörös spektroszkópia: gyors és hatékony eszköz a fruktóztartalom mérésére