Review közlemény: Mi mindenre alkalmas a NIR technika a tejtermelés és -feldolgozás során

Közeli-infravörös spektroszkópia, Takarmányozástan és élettan

Az ADEXGO Kft., a Széchenyi Egyetem és a MATE munkatársainak közreműködésével rendkívül alapos irodalmi áttekintés jelent meg a rangos Critical Reviews in Food Science and Nutrition nemzetközi tudományos folyóiratban. A review közlemény a közeli-infravörös spektroszkópia technikai háttere mellett részletesen tárgyalja annak alkalmazási lehetőségeit a tej termékpálya teljes vertikumában, a tejelő szarvasmarhák takarmányozásától kezdődően a nyerstej és tejtermékek vizsgálatáig.A közeli-infravörös spektroszkópia legújabb eredményei a tej és tejtermék előállításban – áttekintő közlemény

Yakubu Haruna Gado, Kovács Zoltán, Tóth Tamás, Bázár György

A tejipar egyik legfontosabb problémája a takarmány, a tej és a tejtermékek minőségének hatékony értékelése. Az évek során a gyors analitikai módszerek alkalmazása a tejiparban elengedhetetlenné vált. Ennek egyértelmű fő okai a hamisítás, a mikrobiális szennyeződés és a takarmánynak a tej és a tejtermékek minőségére gyakorolt hatása. Mivel a konvencionális nedves kémiai módszerek alkalmazása a termékek értékelése során nagy időigényű, a gyors analitikai technikák, mint például a közeli-infravörös spektroszkópia (NIRS), egyre nagyobb teret hódítanak, hiszen azonnali eredményeket tudnak szolgáltatni, így igen hatékony eszköznek bizonyulnak. A technika más laboratóriumi technikákkal összehasonlítva számos előnnyel bír: gyors, roncsolásmentes, pontos és költséghatékony. A kézi NIRS-készülékek számos ponton könnyen használhatók a gazdaságban például a beszállítóktól érkező takarmány minőség-ellenőrzésére, a takarmánykészítés, a fejés, a sajt, a vaj és a joghurt feldolgozása során is. Így biztosítható, hogy minőségi takarmány, tej és egyéb tejtermékek kerülnek felhasználásra és előállításra. Ez az áttekintő közlemény olyan, rangos folyóiratokban megjelent kutatási cikkre fókuszál, amelyek a NIRS lehetséges tejipari alkalmazását mutatják be. A dolgozat annak bemutatására helyez hangsúlyt, hogy milyen minőségi paramétereket lehet könnyen mérni a NIRS segítségével, valamint milyen korlátjai vannak a technikának.

 

Vásárolja meg a teljes terjedelmű cikket a folyóirat oldalán, vagy kérjen másolatot a szerzőktől:

» The recent advances of near-infrared spectroscopy in dairy production – a review

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu