Cukrok gyors azonosítására és mennyiségi meghatározására is alkalmas a NIR spektroszkópia

Közeli-infravörös spektroszkópia

Nem mindegy, mit és mekkora mennyiségben fogyasztunk. Az egyes cukrok élettani hatása sem egyforma, ezért dietetikai szempontból hasznos lehet a különféle cukrok, mono- és diszacharidok megkülönböztetése, vagy a különböző italokban, élelmiszerekben jelen levő mennyiségük meghatározása. A MATE munkatársaival írt cikkben azt tárjuk az olvasó elé, hogy a közeli-infravörös spektroszkópia milyen lehetőségeket rejt a több helyen népegészségügyi kockázatot jelentő cukorként emlegetett fruktóz egyéb cukrot is tartalmazó tiszta vizes oldatokból történő kimutatásában.Közeli-infravörös spektroszkópia: gyors és hatékony eszköz a fruktóztartalom mérésére

Yakubu Haruna Gado, Kovács Zoltán, Vitális Flóra, Bázár György

A legújabb táplálkozástudományi kutatások alapján a magas fruktózbevitel fokozott egészségügyi kockázatokkal jár, ezért fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerekben és italokban széles körben használt cukor mennyiségére. A különböző cukrok gyors és pontos kimutatása és mennyiségi meghatározása a hagyományos laboratóriumi technológiák alkalmazásával nem egyszerű feladat. Számos korábbi kutatás eredménye utal arra, hogy a közeli infravörös (NIR – Near-Infrared Spectroscopy) spektroszkópia hatékonyan alkalmazható a cukrok minőségi és mennyiségi analízise során. Jelen vizsgálatunk rávilágít ennek a gyors korrelatív analitikai technikának az alkalmazhatóságára a fruktózkoncentráció cukoroldatokban történő mérése terén, amennyiben a bemutatott NIR kalibrációk megbízhatóak a °Brix mint relatív paraméter mérésekor (R² = 0,84), valamint az egyes cukrok közvetlen meghatározásakor (R² > 0,98), még vegyes összetételű oldatokban is.

 

A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról:

» Közeli-infravörös spektroszkópia: gyors és hatékony eszköz a fruktóztartalom mérésére

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu