A NIR spektrumok vízközpontú elemzése segít megérteni a növények degeneratív növekedésének fiziológiáját

Közeli-infravörös spektroszkópia

Japánban folytatott közeli-infravörös spektroszkópiás mérések és azok speciális adatelemzése szolgáltat új ismereteket a növények egyes degeneratív elváltozásainak részletesebb megismeréséhez. A Kobei Egyetem, a MATE és az ADEXGO Kft. munkatársai által közölt tanulmány a Plants című tudományos folyóiratban jelent meg. A kutatócsoportnak jelentős szerepe van az aquaphotomics adatelemzési módszertan kidolgozásában, tökéletesítésében, és számos különböző irányú alkalmazásról számoltak már be az elmúlt évek során.A vegetatív rizs csírázás és az indukált degenerált kalluszfejlődés hasonlóságainak és különbségeinek megfigyelése a víz spektrális mintázatának felhasználása

Kovács Zoltán, Muncan Jelena, Ohmido Nobuko, Bázár György, Tsenkova Roumiana

Rizs (Oryza sativa L.) csírázásának és korai fázisú növekedésének in vivo megfigyelését végeztük általános körülmények között, szobahőmérsékleten (hőmérséklet = 24,5 ± 1 °C, relatív páratartalom = 76 ± 7% (átlag ± szórás)), valamint növénynövekedés szabályozó hormon alkalmazásával indukált degenerált kalluszképzéssel zárt Petri-csészékben, közeli infravörös spektroszkópia és aquaphotomics alkalmazásával 26 napon keresztül. A spektrális elemzés eredményei arra engedtek következtetni, hogy a víz abszorbancia spektrum mintázatának változását első sorban a közös metabolitok termelődése, valamint a biomassza és a minták méretének növekedése eredményezte. A növekedés idejének előrejelzésére épített kvantitatív modellek jobb pontosságot biztosítottak a rizscsíranövények korának meghatározására, mint a kalluszképződésre. Nyolc közös vízcsúcsot azonosítottunk, amelyek az abszorbancia mintázatokban jelentős változásokat mutattak a növekedés során. A vízmátrix a vegetatív rizscsíranövényeknél három fejlődési szakaszt mutatott: először egy túlnyomórészt gyengén hidrogénkötésű állapotot, majd egy erősebben hidrogénkötésű állapotot, majd a vizsgált időszak végén ismét gyengén hidrogénkötésű állapotot eredményezett. A rizs kalluszok indukciója és proliferációja során nem volt megfigyelhető hasonló tendencia a vízabszorpciós mintázatban. A bemutatott eredmények jól szemléltetik az aquaphotomicsban rejlő lehetőségeket a sejtfejlődésben bekövetkező változások in vivo megfigyelésére.

 

A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról:

» Water spectral patterns reveals similarities and differences in rice germination and induced degenerated callus development

 

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu