Anyagforgalmi betegségek megelőzése

Met-Kol-56

Védett metionin és kolin kérődző állatok részére

Felhasználási javaslat

Nagy tejtermelésű tehenek takarmányadagjában a laktáció első szakaszában, a metionin- és kolin ellátás optimalizálására.
Bendővédett formában tartalmazza a metionint és a kolint.
Tejelő tehén: 20-80 g/nap
 
 

Kiszerelés

25 kg, polietilénnel bélelt papírzsákban.

 

 

A metionin és a kolin ellátás jelentősége a nagy tejtermelésű tehenek takarmányozásában

Az intenzíven tejelő tehenek anyagcseréje a laktáció során igen nagy igénybevételnek van kitéve, melyet jól jellemez az a tény, hogy egy napi 50 liter tejet adó tehén 2,5 kg tejcukrot, 2,0 kg körüli tejzsírt és kb. 1,5 kg tejfehérjét, így 6,0 kg körüli tejszárazanyagot ürít ki naponta a szervezetéből. A nagyobb tejtermelésre való törekedés számottevő mértékben megnövelte a tehenek táplálóanyag szükségletét. A folyamatosan növekvő igényt némely táplálóanyag (energia, fehérje, aminosavak) tekintetében egyre nehezebb fedezni.

Különösen nehéz feladat az energiaszükséglet kielégítése a laktáció első harmadában, amikor a tehenek szárazanyag-felvétele a tejtermelésnél kisebb ütemben növekszik. Ennek a fáziseltolódásnak az eredményeként a laktáció első heteiben akár napi 15-30 MJ NEl hiány is előállhat, amit a tehenek tartalékaik – elsősorban zsírkészletük és vázizmaik – lebontásával igyekeznek kompenzálni. Az ilyenkor fennálló állapotot negatív energia egyensúlynak (negative energy balance; NEB) nevezi a szakirodalom és az annak következményeként előálló kórképek közül a tejelő tehenek ketózisának és zsíros májelfajulásának van a legnagyobb klinikai és gazdasági jelentősége.

A kolin központi szerepet játszik a zsírok anyagcseréjében, mivel a zsírok májból történő kiáramlásának egyik aktivátora. A nem védett („natúr”) kolin a bendőben lebomlik, ezért a nagy tejtermelésű tehenek esetében védett formában célszerű etetni. A védett kolin javítja a tehenek tejtermelését és védelmet biztosít a zsíros májelfajulás kialakulásával szemben.

A metionin az egyik legfontosabb esszenciális aminosav a tejelő teheneknél, különösen kukorica-alapú takarmányozás esetén. A metionint szintén bendővédett formában kell a teheneknek biztosítani, mivel a bendőmikrobák a natúr metionint ugyancsak lebontják. A védett (bypass) metionin kiegészítés hatására nő a tehenek termelése, továbbá szerepe van bizonyos anyagforgalmi megbetegedések (pl. ketózis) megelőzésében. A bypass metionin etetése javítja a tej fehérjetartalmát, és a napi tejjel termelt fehérje mennyiségét.

Kapcsolódó termékek

Kol-GO-42

Védett kolin kérődző állatok részére

tovább »

Met-GO-70

Védett metionin kérődző állatok részére

tovább »

Nia-GO-70

Bendővédett és natúr niacin készítmények (70%-os) kérődző állatok számára

tovább »

Glüko-GO-60

Bendővédett glükózkészítmény tejhasznú kérődző állatok számára

tovább »

Repu-GO

Retard bendőpuffer-készítmény kérődző állatok számára

tovább »

Kérdése merült fel?

Forduljon kollégáinkhoz bizalommal az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Telefonszám: +36-87-580-123
Email: info@adexgo.hu

Ajánlatkérés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot:
Ajánlatkérő űrlap »