A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2023

2023. április 24. | Esemény

Az ADEXGO Kft. és a Vitafort Zrt. a Magyar Állattenyésztésért Termékdíj pályázaton bemutatott közös fejlesztéseikkel évek óta rendszeresen szerez elismerést. A két cég idén közösen nyújtott be pályázatot „EAZYSTIM termékcsalád – Enzimatikus kiegészítő takarmányok és előkeverékek alkalmazása a kérődzők takarmányozásában” címmel „a Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2023” Agrár-informatika, Tartástechnológia és Takarmányozás kategóriában, melyet melyet a XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok zsűrije I. helyezéssel értékelt.

A pályázó cégek közel négyéves fejlesztőmunkával egy, a hazai tejelő tehén állományok takarmányozásában még nem használt fermentációs kiegészítő takarmány (enzimhatású készítmény, Jefo) magyarországi adaptálását végezték el. A fejlesztés során olyan kombinált hatású termékek kialakítására került sor, amelyekkel nemcsak az etetett takarmányok kedvezőbb energia- és táplálóanyag hasznosulása érhető el, hanem a hagyományos TMR (teljes értékű takarmánykeverék) és a robotfejésben alkalmazott PMR (részleges takarmánykeverék) adagok hiányosságai is csökkenthetőek.

A pályázó cégek által végzett vizsgálatok eredményei alapján a termékcsalád alkalmazása esetén javul a napi tejtermelés, nő a tejjel megtermelt fehérje, illetve zsír mennyisége, mérséklődik a tej szomatikus sejtszáma és a nyári hőstressz esetén lassabban és enyhébb mértékben csökken a tejtermelés.

A termékcsalád alkalmazásának előnye, hogy etetésével a tömegtakarmányok táplálóanyag- és energiatartalma jobban hasznosul, így a napi takarmányadagban (TMR) az abrak részarányát csökkenteni lehet, amely az anyagforgalmi megbetegedések előfordulását is mérsékelheti. További előny, hogy a kidolgozott takarmányozási elvet a korszerű, robotfejésben használt takarmányadagokra (PMR) is könnyen adaptálni lehet.


Cégünk az UBM Feed Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegyetemmel közösen benyújtott pályázatával is kiemelkedő eredményt ért el Állategészségügy, Szaporodásbiológia és Élelmiszeripar kategóriában. Az „Új szemléletű diagnosztikai eljárás és MSB-MET mérőrendszer, kiegészítő takarmányok szaporodásbiológiai folyamatokra gyakorolt fiziológiás változásainak megfigyeléséhez az állattenyésztésben” című pályaművet szintén I. helyezéssel értékelte a bíráló bizottság.

A benyújtott pályázati anyag egy új szemléletű diagnosztikai eljárást mutat be, amely a zsigeri szervek simaizmai által generált mioelektromos hullámok (EGIG) mérésén, és a mért adatok gyors, automatikus szoftveres értékelésén alapul. A mérőműszer gyakorlati fejlesztését és tesztelését a Szegedi Tudományegyetem végezte laboratóriumi állatok segítségével. A pályázat keretén belül az ADEXGO Kft. és az UBM Feed Zrt. közösen fejlesztett ki olyan omega-3 zsírsavtartalmú kiegészítő és késztakarmányokat, amelyek általános egészségi állapotra és a szaporodásbiológiára gyakorolt pozitív hatásait az újszerű diagnosztikai eljárás segítségével igazolni lehetett.

A kifejlesztett miográfiás mérőrendszer telepi körülmények között alkalmas a fialás időpontjának előjelzésére és a jelentkező tartási és takarmányozási stresszhelyzetek kimutatására. Az ADEXGO Kft. által fejlesztett, NIR spektroszkópiára és műszeres aromaelemzésre alapozott gyorsvizsgálati metodika képes a speciális zsírsavösszetételű sertéstakarmányok összetételének és illatanyagainak jellemzésére, valamint az ivarzás előrejelzésére.

A résztvevő vállalkozások és a tudásközpont között kialakult K+F együttműködés eredményeképpen korábban két szabadalmaztatott eljárás (P1600660, PCT/HU2017/150054, P1200741) is született.

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu