Mezőgazdaság és élelmiszeripar találkozása a BioSysFoodEng konferencián

2021. június 11. | Esemény

Az ADEXGO Kft. is képviseltette magát a 2021. június 4-én Budapesten megrendezett 4. Nemzetközi BioSysFoodEng Konferencián, ahol a magas hozzáadott élelmiszerek takarmányozással történő előállításának lehetőségére hívtuk fel a figyelmet, összefoglalva korábbi kutatási eredményeinket. A konferencia poszter szekciójában is megjelentünk egy másik tanulmány társszerzőiként, melyből később tudományos cikk is született.


Az előadás összefoglalója:

Az élelmiszerminőség javítása takarmányozással

A haszonállatok takarmányozása az állattenyésztés legnagyobb költsége. Következésképpen az állatok takarmányozását nagymértékben befolyásolja a hatékonyság növelésének szándéka. A takarmány állati termékké történő átalakításának maximalizálása a cél azáltal, hogy pontosan megtervezett takarmányokat biztosítunk a nagyüzemi intenzív termelésre tenyésztett állatok számára. Ez a gyakorlat egyrészt egységes állati eredetű termékekhez vezetett, amelyek nem mindig felelnek meg az igényes vásárlók ízlésének vagy táplálkozási minőségi követelményeinek. Másrészt a rendkívül intenzív termelés a haszonállatok fiziológiai deficitjéhez vezethet, ami egészségügyi kockázatokat okoz. Hosszú távon ezek a hatások kihívást jelentenek a nyereséges termelést célzó üzemek számára, ezért ezeket megfelelően kompenzálni kell. Manapság a kiegészítő takarmányok fontos részét képezik a precíziós állattartásnak.

Alkalmazásuk indokai többek között a következők:

  1. az intenzíven termelő haszonállatok anyagcserezavarainak megelőzése vagy gyógyítása;
  2. a magas hozzáadott értékekkel rendelkező élelmiszerek tápértékének javítása, ami bioaktív vegyületekkel gazdagított funkcionális élelmiszerekhez vezet, ezáltal elősegítve az emberi egészséget.

Mindkét eset olyan állati termékekhez vezethet, amelyek megváltozott nutritív és érzékszervi tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezért ezeknek a beavatkozásoknak az élelmiszer-nyersanyagokra gyakorolt ​​hatását figyelemmel kell kísérni és értékelni kell. Ez az előadás olyan kutatások gyűjteményét mutatja be, ahol a kiegészítő takarmányok élelmiszerek minőségére gyakorolt ​​hatását vizsgáltuk kémiai elemzések, humán érzékszervi tesztek és műszeres aromavizsgálati technológiák alkalmazásával. A kimutatott eredmények kiterjednek a tej-, tojás-, sertéshús- és baromfihús-termelésre, és széles skálán mutatják be a takarmányozás élelmiszerek minőségére gyakorolt ​​hatását.

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu