PRÉMIUM SERTÉSHÚS

PRÉMIUM SERTÉSHÚS

2012-12-31

Omega-3 és konjugált linolsav (CLA) zsírsavakban gazdag sertéshús

Az Adexgo Kft. alapelve, hogy olyan egészségvédő hatású élelmiszereket (pl. tej, tojás, hús) fejlesszen, amelyek a lehető legszélesebb fogyasztói körhöz eljuthatnak, hozzájárulva ezzel a helytelen táplálkozásból eredő betegségek csökkentéséhez.

Funkcionális élelmiszerfejlesztéseink fontos célja az is, hogy a magas biológiai értékkel rendelkező komponenseket (pl. omega-3 zsírsavak, konjugált linolsav, stb.) a lehető legtermészetesebb úton juttassuk az élelmiszerekbe. Az állati eredetű termékek (pl. sertéshús) esetében ez az út kizárólag az állatok speciális táplálása révén járható.

Legújabb élelmiszerfejlesztésünk eredménye az omega-3 zsírsavakban (alfa-linolénsav, EPA, DHA) és konjugált linolsavakban (CLA) gazdag, sovány sertéshús előállítása.

prémiumsertéshús előállítása az ADEXGO Kft. által kifejlesztett speciális zsírsav összetételű és természetes antioxidánsokat tartalmazó takarmány-kiegészítő etetésével valósul meg.

MIÉRT FONTOSAK AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAK ÉS A CLA?

Az omega-3 zsírsavak a kismamákban segítik a magzat fejlődését, csökkentik  koraszülés előfordulását, szerepük van a megfelelő látásélesség és szellemi ejlődés kialakításában. Mérséklik a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Segítik az idegrendszer működését, hangulatjavító hatásuk van, csökkenésük depresszióhoz és agresszív viselkedéshez vezet. Az omega-3 zsírsavakkal kiegészített étrendet fogyasztó gyerekek sokkal jobban teljesítenek az iskolában, javul a koncentráló képességük és csökken a viselkedési problémák száma.

konjugált linolsav (CLA) akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor bebizonyosodott róla, hogy antikarcinogén hatású. A további vizsgálatok során kiderült, hogy az élettanilag legaktívabb izomerek (c9,t11-C18:2; t10,c12-C18:2) ezen túlmenően több, humán-egészségügyi szempontból ugyancsak jelenős tulajdonsággal bírnak. Ilyen például a CLA antioxidáns hatása, de kedvezően hat a testösszetételre (csökkenti a zsírszintézist), csökkenti a koleszterin szintet, és több irodalmi adat bizonyítja az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatását is.

MIÉRT FONTOS A SERTÉSHÚS OMEGA-3 ÉS CLA-TARTALMÁNAK NÖVELÉSE?

Nagyobb mennyiségben csak egyes növényi olajok (pl.: lenolaj, repceolaj) és a tengeri halak zsírja tartalmaz omega-3 zsírsavakat (és sajnos ezek csak kevésbé elterjedtek a magyarországi táplálkozásban). A kedvezőtlen omega-6/omega-3 arány további oka a magyar konyha sajátosságaira vezethető vissza (pl. napraforgóolajra és sertészsírra alapozott sütés, ami ugyancsak rontja az omega-6/omega-3 arányt).

Az emberi szervezet nagyobb mennyiségben csak a kérődző állatok termékeivel (pl. tej, marhahús, bárányhús), illetve különböző étrend-kiegészítők (pl. CLA-kapszulák) fogyasztásával juthat CLA-hoz, míg a sertés- és a baromfihús egyáltalán nem, vagy csak nyomokban tartalmazzák ezeket a zsírsavakat.

Mivel hazánkban az egy főre jutó marha- és juhhús fogyasztás nem számottevő, ezért célszerű olyan – alacsony CLA-tartalmú – élelmiszer nyersanyagok CLA-tartalmát megnövelni, amelyeket széles körben, és nagyobb mennyiségben fogyaszt a hazai lakosság: Ilyen például a sertéshús.

OMEGA-3 ZSÍRSAVAK METABOLIZMUSA

Fontos a megfelelő omega-6/omega-3 arány

Optimális: 3-5:1

Magyarországon: 28-30:1

ELŐZETES EREDMÉNYEINK

Zsírsavnövekedés a kontroll sertéshúshoz viszonyítva (=100%)

Zsírsav

Kísérleti sertéshús

ALA (C18:3)

+300%

EPA (C20:5)

+2000%

DHA (C22:6)

+1000%

CLA (c9,t11)

+400%

(3-20-szoros növekedés az egyes zsírsavak vonatkozásában)

A kommentek le vannak tiltva