Vezércikk a Sensors különszámában: a korrelatív analitikai technikák fejlődése és élelmiszervizsgálati lehetőségei

Közeli-infravörös spektroszkópia, Műszeres aromaelemzés

Kollégánk a MATE munkatársaival karöltve a Sensors tudományos folyóirat „Áttörések és kihívások az élelmiszerminőség fejlett gyorsvizsgálati technikákkal történő meghatározásában: elektronikus nyelv, elektronikus orr és közeli-infravörös spektroszkópia” című, 2020 novemberében megjelent különszámának meghívott szerkesztője volt. A különszámot az említett három korrelatív technika irodalmi adatokra alapozott fejlődéstörténete nyitja, mely részletesen tárgyalja az elmúlt évtizedek során leírt, élelmiszervizsgálatokban történő alkalmazási próbálkozásokat is.



A közeli-infravörös spektroszkópia, az elektronikus orr és az elektronikus nyelv fejlesztésének története és élelmiszervizsgálatokban elért eredményei – kritikus áttekintő közlemény

Aouadi Balkis, Zinia Zaukuu John-Lewis, Vitális Flóra, Bodor Zsanett, Fehér Orsolya, Gillay Zoltán, Bázár György, Kovács Zoltán

A mai szigorú előírások és a fogyasztók növekvő tudatossága mellett a minőségi előírások be nem tartása gyakran egészségügyi és pénzügyi kompromisszumokhoz vezet. A problémák megoldásai között szerepel az élelmiszeriparban a teljes termelési lánc mentén nagy teljesítményű rendszerek kialakítása. Széleskörű kialakításuk, sebességük és valós idejű adatfeldolgozásuk révén az elektronikus nyelv (e-nyelv), az elektronikus orr (e-orr) és a közeli-infravörös (NIR) spektroszkópia a minőség-ellenőrzési technológiák élvonalába került. Ezek a műszerek számos helyen jól alkalmazhatók az élelmiszerek ujjlenyomat elemzésére és az élelmiszertermelés ellenőrzésére a teljes ellátási lánc mentén. Ezek a nagy teljesítményű, egyszerre több paraméter mérésére alkalmas, ugyanakkor költséghatékony eszközök a fejlett kemometriai eszközökkel párosítva elmozdították a hangsúlyt a hosszadalmas és fáradságos hagyományos módszerekről. Ez a kritikus áttekintő közlemény a műszerek fejlesztésének történeti áttekintésére és a főbb élelmiszermátrixokon végzett élelmiszer minőség ellenőrzésére irányuló alkalmazásukra összpontosít. A műszereket, többek között, tejtermékek, édesítők, italok, gyümölcsök és zöldségek, hús- és haltermékek hamisításának kimutatására, osztályozására és azok mértékének meghatározására használták. Valamint ezeknek az élelmiszereknek több fiziko-kémiai és érzékszervi paraméterének a becslésére is alkalmazták ezeket a műszereket kemometriával kombinálva. Ebben az áttekintő közleményben felvonultatott példák jól szemléltetik, hogy ezek a műszerek a gyors, megfizethető és megbízható mérésekben rejlő lehetőségeik miatt tökéletes választást jelentenek az élelmiszer-ellenőrzéshez. Habár a környezeti feltételek hatása a műszerek nagy érzékenységére esetenként kihívást jelenthet, léteznek matematikai korrekciós technikák e kihívások leküzdésére.

 

A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról:

» Historical evolution and food control achievements of near infrared spectroscopy, electronic nose and electronic tongue – critical overview

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu