„Fenntartható állattenyésztés - Globális kihívások és gyakorlati megoldások” címen új angol nyelvű szakkönyvet jelentet meg az IntechOpen londoni székhelyű könyvkiadó. Eleget téve a megtisztelő felkérésnek, munkatársaink a zöld mezőgazdasági technológiákról és...
Közeli-infravörös spektroszkópia
Az elektronikus orr és a NIRS alkalmazási lehetőségeit mutattuk be joghurtvizsgálatok során
Minek van nagyobb hatása a joghurt minőségére? A nyerstej összetételének, vagy az alkalmazott joghurtkultúrának? A MATE munkatársaival készített és a Food Control című folyóiratban megjelent tudományos közleményünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ....
A fehérjehamisítás kimutatásának hatékony módját vizsgáltuk
Korábban publikált eredményeinkre alapozva többféle, magas nitrogéntartalmú hamisító anyaggal szennyezett fehérjeporokat vizsgáltunk különböző elven működő NIR spektrométerekkel. Átfogó kemometriai elemzéseken keresztül mutatjuk be az egyes eszközök hatékonyságát ezen...
Keverékszilázsok NIR spektroszkópiás értékelését végeztük el
A MATE Kaposvári Campusán zajló, a klímaváltozásra reflektáló új takarmányozási programok kidolgozását is célzó kutatásokhoz kapcsolódóan keverékszilázsok NIR spektroszkópiás minőségvizsgálatát végeztük el. A kidolgozott módszertannal a különböző keverékek...
A NIR spektrumok vízközpontú elemzése segít megérteni a növények degeneratív növekedésének fiziológiáját
Japánban folytatott közeli-infravörös spektroszkópiás mérések és azok speciális adatelemzése szolgáltat új ismereteket a növények egyes degeneratív elváltozásainak részletesebb megismeréséhez. A Kobei Egyetem, a MATE és az ADEXGO Kft. munkatársai által közölt...
Cukrok gyors azonosítására és mennyiségi meghatározására is alkalmas a NIR spektroszkópia
Nem mindegy, mit és mekkora mennyiségben fogyasztunk. Az egyes cukrok élettani hatása sem egyforma, ezért dietetikai szempontból hasznos lehet a különféle cukrok, mono- és diszacharidok megkülönböztetése, vagy a különböző italokban, élelmiszerekben jelen levő...
Review közlemény: Mi mindenre alkalmas a NIR technika a tejtermelés és -feldolgozás során
Az ADEXGO Kft., a Széchenyi Egyetem és a MATE munkatársainak közreműködésével rendkívül alapos irodalmi áttekintés jelent meg a rangos Critical Reviews in Food Science and Nutrition nemzetközi tudományos folyóiratban. A review közlemény a közeli-infravörös...
Vezércikk a Sensors különszámában: a korrelatív analitikai technikák fejlődése és élelmiszervizsgálati lehetőségei
Kollégánk a MATE munkatársaival karöltve a Sensors tudományos folyóirat „Áttörések és kihívások az élelmiszerminőség fejlett gyorsvizsgálati technikákkal történő meghatározásában: elektronikus nyelv, elektronikus orr és közeli-infravörös spektroszkópia” című, 2020...