Kollégánk a MATE munkatársaival karöltve a Sensors tudományos folyóirat „Áttörések és kihívások az élelmiszerminőség fejlett gyorsvizsgálati technikákkal történő meghatározásában: elektronikus nyelv, elektronikus orr és közeli-infravörös spektroszkópia” című, 2020 novemberében megjelent különszámának meghívott szerkesztője volt. A különszámot az említett három korrelatív technika irodalmi adatokra alapozott fejlődéstörténete nyitja, mely részletesen tárgyalja az elmúlt évtizedek során leírt, élelmiszervizsgálatokban történő alkalmazási próbálkozásokat is.
A közeli-infravörös spektroszkópia, az elektronikus orr és az elektronikus nyelv fejlesztésének története és élelmiszervizsgálatokban elért eredményei – kritikus áttekintő közlemény
Aouadi Balkis, Zinia Zaukuu John-Lewis, Vitális Flóra, Bodor Zsanett, Fehér Orsolya, Gillay Zoltán, Bázár György, Kovács Zoltán
A mai szigorú előírások és a fogyasztók növekvő tudatossága mellett a minőségi előírások be nem tartása gyakran egészségügyi és pénzügyi kompromisszumokhoz vezet. A problémák megoldásai között szerepel az élelmiszeriparban a teljes termelési lánc mentén nagy teljesítményű rendszerek kialakítása. Széleskörű kialakításuk, sebességük és valós idejű adatfeldolgozásuk révén az elektronikus nyelv (e-nyelv), az elektronikus orr (e-orr) és a közeli-infravörös (NIR) spektroszkópia a minőség-ellenőrzési technológiák élvonalába került. Ezek a műszerek számos helyen jól alkalmazhatók az élelmiszerek ujjlenyomat elemzésére és az élelmiszertermelés ellenőrzésére a teljes ellátási lánc mentén. Ezek a nagy teljesítményű, egyszerre több paraméter mérésére alkalmas, ugyanakkor költséghatékony eszközök a fejlett kemometriai eszközökkel párosítva elmozdították a hangsúlyt a hosszadalmas és fáradságos hagyományos módszerekről. Ez a kritikus áttekintő közlemény a műszerek fejlesztésének történeti áttekintésére és a főbb élelmiszermátrixokon végzett élelmiszer minőség ellenőrzésére irányuló alkalmazásukra összpontosít. A műszereket, többek között, tejtermékek, édesítők, italok, gyümölcsök és zöldségek, hús- és haltermékek hamisításának kimutatására, osztályozására és azok mértékének meghatározására használták. Valamint ezeknek az élelmiszereknek több fiziko-kémiai és érzékszervi paraméterének a becslésére is alkalmazták ezeket a műszereket kemometriával kombinálva. Ebben az áttekintő közleményben felvonultatott példák jól szemléltetik, hogy ezek a műszerek a gyors, megfizethető és megbízható mérésekben rejlő lehetőségeik miatt tökéletes választást jelentenek az élelmiszer-ellenőrzéshez. Habár a környezeti feltételek hatása a műszerek nagy érzékenységére esetenként kihívást jelenthet, léteznek matematikai korrekciós technikák e kihívások leküzdésére.
A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról: