A SPORTOLÓK FELKÉSZÍTÉSÉNÉL JELENTKEZŐ STRESSZ HATÁS MÉLYREHATÓBB VIZSGÁLATÁHOZ EGY METODIKA ÉS MÉRŐRENDSZER KIDOLGOZÁSA A GASZTROINTESZTINÁLIS MOTILITÁS (EGIG) ÉS A KARDIÁLIS VÁLTOZÁSOK ALAPJÁN
Az Adexgo Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság az Experimetria Orvosbiológiai Kutató, Fejlesztő, Gyártó Kft.-vel, a Szegedi Tudományegyetemmel, és az AdWare Research Kft.-vel közösen (mint Konzorcium) sikeres pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, és élelmiszeriparban” című (PIAC_13 kódszámú) pályázati felhívásra.
Az Adexgo Kft. összesen 85.698.000 Forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból. A támogatás mértéke 60%.
A Konzorcium által benyújtott pályázat címe: „A sportolók felkészítésénél jelentkező stressz hatás mélyrehatóbb vizsgálatához egy metodika és mérőrendszer kidolgozása a gasztrointesztinális motilitás (EGIG) és a kardiális változások alapján.” Ennek megfelelően a projekt célja egy objektív mérő- és kiértékelő rendszer létrehozása, amely elemzi a stressz-hatásoknak a sportolók (vagy más olyan foglalkozási ágakban, ahol szellemi és fizikai terhelés egyidejűleg van jelen) teljesítményére kifejtett befolyásoló tényezőit.
A 2014. 01. 01. és 2016. 06. 30. között megvalósuló projektben az Adexgo Kft. feladata a kutatáshoz szükséges élelmiszerek előállításához a kiegészítő takarmányok kifejlesztése, a prototípusok legyártása és ezek kémiai bevizsgálása. Ezt követően az Adexgo Kft. a kidolgozott premixekkel pilot kísérletek végez állatkísérleti modelleken, azon célból, hogy az anyagok szélesebb körű fiziológiás hatásait mérje. Továbbá a kiegészítő takarmányokat haszonállatokon is (kérődző, sertés, baromfi) vizsgálja, azért, hogy információt kapjon arról, hogy az egészséges táplálék előállításához felhasznált alapanyagokba (tej, hús, tojás) megfelelő arányban kerülnek-e át a kívánt hatóanyagok.
A projekt záró sajtóközleménye megtekinthető itt.