Sajtóközlemény – 2018-1.3.1-VKE-2018-00014 zárás

2022. február 8. | Pályázatok

Zárult az UBM Feed Zrt., az ADEXGO Kft. és a Szegedi Tudományegyetem „Új szemléletű diagnosztikai eljárás, kiegészítő takarmányok és mérőrendszer kidolgozása a szaporodásbiológiai folyamatok és az ehhez kapcsolódó fiziológiás változások megfigyeléséhez az állattenyésztésben” című közös, 2018-1.3.1-VKE-2018-00014 azonosító számú pályázata.

A 2021. december 31-én zárult projekt célja egy tudományosan megalapozott diagnosztikai eljárás kidolgozása volt az állattenyésztés számára, illetve kiegészítő takarmány fejlesztése, valamint fiziológiai hatásának diagnosztikai vizsgálata. A 3 éves pályázati időtartam alatt sikerült sertéseken alkalmazni egy nem invazív, kockázatmentes mérési technológiát. Az ivarzás során a nemi hormonok hatására elinduló élettani folyamatok megváltoztatják a zsigeri simaizomzatot, ami a mioelektromos hullámok mérésével, elsősorban a vastagbél és méh simaizomzatából követhető. A sertéseken végzett vizsgálatokat megelőzően, illetve azokkal párhuzamosan laborállatokon teszteltük a vizsgálati módszert, a kulcsfontosságú paramétereket molekuláris, biokémiai, szöveti és élőállat vizsgálatokban, modern képalkotó eljárás alkalmazásával határoztuk meg. Igazoltuk, hogy a nemi hormon szint változások és ezen keresztül az ivarzási ciklus kulcslépései követhetők a simaizom elektromiográfiával, így jó eséllyel alkalmazható módszer az állattenyésztés számára.

A tenyészsertéseknél a miográfiás mérések mellett meghatároztuk a nemi hormonok szintjét, illetve gyorsvizsgálati módszerekkel (NIRS, e-orr) értékeltük a biológiai minták összetételét és aromaprofilját. Az elektronikus orr mérés eredményei alapján összefüggést mutattunk ki az ivarzás időpontja és a vizelet szaga között, míg a vizeletminták NIR spektrumai alapján az ösztrogénbecslés nagyobb hatékonysággal volt elvégezhető, mint a progeszteron hasonló módon történő becslése. Az elvégzett vizsgálatok alapján megállapítottuk, hogy az élettani fázis, a hormonszint, a vizelet aromaprofilja, a koca aktivitása és a mérhető simaizomjelek közt összefüggés található.

A projekt fontos elemeként takarmányozás fejlesztést is végeztünk, amelynek célja az volt, hogy növelje a megtermékenyülés valószínűségét és csökkentse a magzatelhalás kockázatát. Igazoltuk, hogy a magas n-3 (EPA-C20:5, DHA-C22:6) zsírsavprofillal rendelkező halolaj több hetes adagolása növeli növelheti az állatok vemhességvédő hormonjának, a progeszteronnak a szintjét, amivel elősegítheti a sikeres beágyazódást és hozzájárulhat a magzati elhalás kockázatának csökkentéséhez. A halolajban gazdag kiegészítő takarmány etetése a tenyészkocáknál már alacsony dózisban csökkentette a malacok elhullását és jelentős mértékben javította a vizsgált szaporodásbiológiai paramétereket (pl. ivarzásig eltelt idő hossza, ivarzó egyedek aránya, vemhesülési %), ami a sertéstartás gazdaságosságát nagymértékben befolyásolja.

 

 

 

 

EUREKA_16 pályázat

AZ EUREKA PROGRAMBAN VALÓ MAGYAR RÉSZVÉTEL TÁMOGATÁSA ÚJ TÍPUSÚ TAKARMÁNYKIEGÉSZÍTŐ...

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu