Az ADEXGO Kft., a Széchenyi Egyetem és a MATE munkatársainak közreműködésével rendkívül alapos irodalmi áttekintés jelent meg a rangos Critical Reviews in Food Science and Nutrition nemzetközi tudományos folyóiratban. A review közlemény a közeli-infravörös spektroszkópia technikai háttere mellett részletesen tárgyalja annak alkalmazási lehetőségeit a tej termékpálya teljes vertikumában, a tejelő szarvasmarhák takarmányozásától kezdődően a nyerstej és tejtermékek vizsgálatáig.
A közeli-infravörös spektroszkópia legújabb eredményei a tej és tejtermék előállításban – áttekintő közlemény
Yakubu Haruna Gado, Kovács Zoltán, Tóth Tamás, Bázár György
A tejipar egyik legfontosabb problémája a takarmány, a tej és a tejtermékek minőségének hatékony értékelése. Az évek során a gyors analitikai módszerek alkalmazása a tejiparban elengedhetetlenné vált. Ennek egyértelmű fő okai a hamisítás, a mikrobiális szennyeződés és a takarmánynak a tej és a tejtermékek minőségére gyakorolt hatása. Mivel a konvencionális nedves kémiai módszerek alkalmazása a termékek értékelése során nagy időigényű, a gyors analitikai technikák, mint például a közeli-infravörös spektroszkópia (NIRS), egyre nagyobb teret hódítanak, hiszen azonnali eredményeket tudnak szolgáltatni, így igen hatékony eszköznek bizonyulnak. A technika más laboratóriumi technikákkal összehasonlítva számos előnnyel bír: gyors, roncsolásmentes, pontos és költséghatékony. A kézi NIRS-készülékek számos ponton könnyen használhatók a gazdaságban például a beszállítóktól érkező takarmány minőség-ellenőrzésére, a takarmánykészítés, a fejés, a sajt, a vaj és a joghurt feldolgozása során is. Így biztosítható, hogy minőségi takarmány, tej és egyéb tejtermékek kerülnek felhasználásra és előállításra. Ez az áttekintő közlemény olyan, rangos folyóiratokban megjelent kutatási cikkre fókuszál, amelyek a NIRS lehetséges tejipari alkalmazását mutatják be. A dolgozat annak bemutatására helyez hangsúlyt, hogy milyen minőségi paramétereket lehet könnyen mérni a NIRS segítségével, valamint milyen korlátjai vannak a technikának.
Vásárolja meg a teljes terjedelmű cikket a folyóirat oldalán, vagy kérjen másolatot a szerzőktől:
» The recent advances of near-infrared spectroscopy in dairy production – a review