Nagy cukortartalmú élelmiszeripari melléktermékek beillesztése a kérődző állatok takarmányozásába

Szakcikkek

A szénhidrátok a kérődző állatok legfontosabb energiaforrásai, melyeket leggyakrabban strukturális és nem-strukturális szénhidrátok csoportjára osztunk fel. A növények sejtfalát alkotó strukturális szénhidrátoknak a neutrális detergens rostfrakció (NDF) adja a döntő részét, ami igen heterogén kémiai vegyületeket takar: cellulóz, hemicellulóz, lignin, illetve pl. a pektinek nem-oldódó része. A savdetergens rostfrakció (ADF) cellulózból és ligninből áll, és utóbbi (lignin) a monogasztrikus állatokhoz (pl. sertés, baromfi) hasonlóan a kérődző állatok számára sem emészthető. A strukturális szénhidrátok (NDF, ADF) a nem-strukturális szénhidrátokhoz (pl. keményítő, cukor, pektinek oldható része, glükánok, illetve az erjesztéssel tartósított takarmányokban található fermentálási végtermékek – tejsav, ecetsav, vajsav stb.) képest lassabban bomlanak le és kevésbé emésztődnek. A két csoport (strukturális vs. nem-strukturális szénhidrátok) egymáshoz viszonyított kiegyensúlyozott aránya a kérődző állatokkal etetett takarmányadagokban alapvető hatással bír az állatok termelésére, egészségi állapotára, szaporodásbiológiai teljesítményére, valamint a tej összetételére.

Nagy cukortartalmú élelmiszeripari melléktermékek beillesztése a kérődző állatok takarmányozásába

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu