Az Adexgo Kft. és a Vitafort Zrt. évek óta elismerésben részesül a Magyar Állattenyésztésért Termékdíj pályázaton bemutatott közös fejlesztéseikkel. Az idei évben a kanadai Jefo Nutrition Inc. vállalattal nyújtottak be közös pályázati munkát „Egyedi összetételű védett vitamin termékcsalád” címmel a „Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2018” Agrár-informatika, Tartástechnológia és Takarmányozás kategóriában, melyet a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok zsűrije nagydíjjal értékelt.
A témaválasztás időszerűségét igazolja az elmúlt időszakban tapasztalt vitamin árrobbanás. A pályázatban bemutatott védett vitamin program újszerűnek számít a hazai takarmányozásban, hiszen eddig a vitaminok jórészt natúr formában voltak jelen a kérődzők takarmányaiban.
A pályázó cégek közös termék- és gyártástechnológiai fejlesztésbe kezdtek, melynek eredményeként 2018. év elején elindult az új termékcsalád első tagjainak piaci bevezetése is. Fejlesztési terveik között szerepel a termékcsalád további vitaminokkal (pl. B-csoportbeli vitaminok) történő kiegészítése, melyek összetételük és bendővédettségük révén hatékonyan képesek támogatni a tejelő tehenek egészségét, termelési és szaporodásbiológiai teljesítményét olyan fokozottan érzékeny időszakokban is, mint amilyen például a nyári hőstressz periódusa.
A nagydíj mellett cégünk az Állategészségügy, Szaporodásbiológia és Élelmiszeripar kategóriában is kiemelkedő eredményt ért el „Koncentrált n-3 zsírsavforrások” és „Egészségvédő hatású tej- és tojásalapú élelmiszer prototípusok fejlesztése” címmel benyújtott pályázataival. A zsűri mindkét munkát II. helyezéssel értékelte.
A „Koncentrált n-3 zsírsavforrások” téma keretében bemutattuk, hogy az Adexgo Kft. munkatársai olyan gyártástechnológiát dolgoztak ki, melynek segítségével a nagy n-3 zsírsavtartalmú folyékony olajforrásokat (halolaj, lenolaj) szilárd formájú keverékké alakítják. A hároméves fejlesztőmunka során megoldották a porított és a bendővédett kiegészítő takarmányok eltarthatóságával kapcsolatos problémákat (pl. avasodás, peroxidképződés kiküszöbölése), és külön termékcsaládot hoztak létre a monogasztrikus (elsősorban a tenyészkocáknak, -kanoknak és malacoknak), illetve a kérődző állatoknak (az intenzív tej- és hústermelő szarvasmarháknak, juhoknak és kecskéknek). Megállapították, hogy a kifejlesztett koncentrált n-3 zsírsavakat tartalmazó termékcsalád az állatok termelési, szaporodásbiológiai tulajdonságainak javítása mellett alkalmas arra is, hogy etetésükkel egészségvédő hatású élelmiszereket és alapanyagokat állítsanak elő. Az elmúlt években – hazai és külföldi partnercégek segítségével – mindkét fejlesztési irányban megtörtént a termékek sikeres piaci bevezetése.
Az „Egészségvédő hatású tej- és tojásalapú élelmiszer prototípusok fejlesztése” című pályázati munka egy ötéves projekt (2013-2018) cégünk által végzett fejlesztőmunka eredményeit mutatta be. A táplálkozással összefüggő betegségek (metabolikus szindróma, MS) kockázatának kezelésére egy 25 tagból álló nemzetközi konzorciumi együttműködés jött létre, mely a témát egy Európai Uniós (FP-7) támogatásban részesített pályázat keretében dolgozta fel. A kutatások és az innováció központi kérdése az volt, hogyan lehet a táplálkozással összefüggő betegségek kockázatát a minimálisra szorítani úgy, hogy az arra hajlamos embereknél a napi rutin feladatok megtartása mellett, gyógyszeres segítség nélkül lehessen elérni a kívánt eredményt. A projekt során termék- és technológiafejlesztések, valamint tudományosan megalapozott elméletek gyakorlatba történő átültetése valósult meg.
Köszönjük a bíráló bizottság megtisztelő elismerését!