A műszeres aromavizsgálati technológiák összehasonlítására dolgoztunk ki egyszerű módszertant

Műszeres aromaelemzés

Gyakran nagy nehézséget okoz összehasonlítani kettő vagy több eszközt akár a fejlesztés, akár a vásárlás során, főként akkor, ha ezek a világ különböző pontjain üzemelnek a teszteléskor. Világszerte könnyen beszerezhető, állandó minőségű kávékapszulák vizsgálatára alapozva olyan módszertant dolgoztunk ki, mellyel a különböző elven működő műszeres aromavizsgálati technológiák gyorsan összehasonlíthatók, működjenek is a világ bármely részén. A Chemosensors folyóiratban megjelent cikkünk három, egymástól jelentősen eltérő eszköz eredményeit mutatja be. A meglepően hasonló eredmények jó összefüggést mutatnak az érzékszervi tulajdonságokra alapozott elemzések eredményeivel. A módszer alkalmas arra, hogy az újonnan fejlesztett technológiákat a korábbi, már bevált technológiákkal összehasonlítsuk, felmérjük azok megbízhatóságát, valamint arra, hogy megállapítsuk, mely technológiák által adott eredmények állnak szorosabb összefüggésben a humán érzékszervi tulajdonságokkal, és mely technológiák erősítik meg, vagy egészítik ki egymást attól függően, hogy egyező vagy eltérő eredményeket adnak azonos mintakészletet vizsgálva.



Hagyományos kapszulákból főzött kávék segítségével összehasonlíthatók a különböző aromalenyomat-technológiák – az elektronikus nyelv és az elektronikus orrok összehasonlítása

Gillay Bíborka, Gillay Zoltán, Kovács Zoltán, Éles Viktória, Tóth Tamás, Haruna Gado Yakubu, Iyas Aldib, Bázár György

A különféle új típusú műszeres aromaérzékelő technológiák fejlődésével szükség van olyan módszerekre, amelyek segítik a fejlesztőket és a felhasználókat a különböző eszközök teljesítményének értékelésében. Ez a tanulmány egy egyszerű módszert mutat be, amely világszerte reprodukálható, szabványos kávéitalokat használ, így lehetővé téve a felhasználók számára az aromaérzékelő eszközök és technológiák globális összehasonlítását. Nyolc különböző, kereskedelmi forgalomban kapható kávékapszula-változatot használtunk eszpresszó kávék (40 ml) főzésére, amelyek vagy Arabica kávéból, vagy Robusta és Arabica kávé keverékéből álltak, széles spektrumban fedve le a különböző érzékszervi tulajdonságokat. Kémiailag módosított térvezérlésű tranzisztor technológián alapuló érzékelőkkel felszerelt AlphaMOS Astree elektronikus nyelvet, valamint gázkromatográfián alapuló elválasztási technológiára épülő AlphaMOS Heracles NEO és Volatile Scout3 elektronikus orrokat használtuk a frissen főzött kávéminták íz- és illatprofiljainak leírására, valamint az aromaprofilok eredeti csomagoláson feltüntetett különböző érzékszervi jellemzőkkel, például intenzitással, pörköléssel, savassággal, keserűséggel és testességgel való összehasonlítására. A lineáris diszkrimináns analízis (LDA) eredményei azt mutatták, hogy ezek a technológiák képesek voltak a mintákat a humán érzékszervi jellemzők alapján leírható mintázathoz hasonlóan osztályozni. Általánosságban elmondható, hogy a különböző kávétípusok elrendeződése az LDA eredményekben – azaz a típusok ízük vagy illatuk szerinti hasonlóságai és eltérései – azonos volt az Astree elektronikus nyelv és a Heracles elektronikus orr esetében, míg a Scout3 elektronikus orr esetében kissé eltérő elrendezést találtunk. Az Astree elektronikus nyelv és a Heracles elektronikus orr eredményei azt mutatták, hogy a koffeinmentes kávék íz- és illatprofilja eltér a koffeinmentes társaiktól. A Heracles és a Scout3 elektronikus orrok nagy pontossággal osztályozták a mintákat illatuk alapján a kávékapszulák csomagolásán feltüntetett érzékszervi osztályokba. A vizsgált eszközök technológiai különbségei ellenére a bemutatott kávéteszt képes volt felmérni az aromalenyomat-technológiák íz- és illatprofilozási képességeinek hasonlóságait. Mivel a teszthez használt kávékapszulák a világ minden táján ugyanolyan minőségben megvásárolhatók, ezek a kávék globális standard mintaként használhatók a különböző mérési technológiákat alkalmazó eszközök összehasonlítása során. A teszt felhasználható a műszeres és adatelemzési fejlesztések értékelésére világszerte, valamint az élelmiszer- és italgyártó iparban a minőségértékelés új, költséghatékony, pontos és gyors vizsgálati lehetőségeinek felmérésére.

A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról:

» Coffees Brewed from Standard Capsules Help to Compare Different Aroma Fingerprinting Technologies—A Comparison of an Electronic Tongue and Electronic Noses

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu