Gyakran nagy nehézséget okoz összehasonlítani kettő vagy több eszközt akár a fejlesztés, akár a vásárlás során, főként akkor, ha ezek a világ különböző pontjain üzemelnek a teszteléskor. Világszerte könnyen beszerezhető, állandó minőségű kávékapszulák vizsgálatára alapozva olyan módszertant dolgoztunk ki, mellyel a különböző elven működő műszeres aromavizsgálati technológiák gyorsan összehasonlíthatók, működjenek is a világ bármely részén. A Chemosensors folyóiratban megjelent cikkünk három, egymástól jelentősen eltérő eszköz eredményeit mutatja be. A meglepően hasonló eredmények jó összefüggést mutatnak az érzékszervi tulajdonságokra alapozott elemzések eredményeivel. A módszer alkalmas arra, hogy az újonnan fejlesztett technológiákat a korábbi, már bevált technológiákkal összehasonlítsuk, felmérjük azok megbízhatóságát, valamint arra, hogy megállapítsuk, mely technológiák által adott eredmények állnak szorosabb összefüggésben a humán érzékszervi tulajdonságokkal, és mely technológiák erősítik meg, vagy egészítik ki egymást attól függően, hogy egyező vagy eltérő eredményeket adnak azonos mintakészletet vizsgálva.
Hagyományos kapszulákból főzött kávék segítségével összehasonlíthatók a különböző aromalenyomat-technológiák – az elektronikus nyelv és az elektronikus orrok összehasonlítása
Gillay Bíborka, Gillay Zoltán, Kovács Zoltán, Éles Viktória, Tóth Tamás, Haruna Gado Yakubu, Iyas Aldib, Bázár György
A különféle új típusú műszeres aromaérzékelő technológiák fejlődésével szükség van olyan módszerekre, amelyek segítik a fejlesztőket és a felhasználókat a különböző eszközök teljesítményének értékelésében. Ez a tanulmány egy egyszerű módszert mutat be, amely világszerte reprodukálható, szabványos kávéitalokat használ, így lehetővé téve a felhasználók számára az aromaérzékelő eszközök és technológiák globális összehasonlítását. Nyolc különböző, kereskedelmi forgalomban kapható kávékapszula-változatot használtunk eszpresszó kávék (40 ml) főzésére, amelyek vagy Arabica kávéból, vagy Robusta és Arabica kávé keverékéből álltak, széles spektrumban fedve le a különböző érzékszervi tulajdonságokat. Kémiailag módosított térvezérlésű tranzisztor technológián alapuló érzékelőkkel felszerelt AlphaMOS Astree elektronikus nyelvet, valamint gázkromatográfián alapuló elválasztási technológiára épülő AlphaMOS Heracles NEO és Volatile Scout3 elektronikus orrokat használtuk a frissen főzött kávéminták íz- és illatprofiljainak leírására, valamint az aromaprofilok eredeti csomagoláson feltüntetett különböző érzékszervi jellemzőkkel, például intenzitással, pörköléssel, savassággal, keserűséggel és testességgel való összehasonlítására. A lineáris diszkrimináns analízis (LDA) eredményei azt mutatták, hogy ezek a technológiák képesek voltak a mintákat a humán érzékszervi jellemzők alapján leírható mintázathoz hasonlóan osztályozni. Általánosságban elmondható, hogy a különböző kávétípusok elrendeződése az LDA eredményekben – azaz a típusok ízük vagy illatuk szerinti hasonlóságai és eltérései – azonos volt az Astree elektronikus nyelv és a Heracles elektronikus orr esetében, míg a Scout3 elektronikus orr esetében kissé eltérő elrendezést találtunk. Az Astree elektronikus nyelv és a Heracles elektronikus orr eredményei azt mutatták, hogy a koffeinmentes kávék íz- és illatprofilja eltér a koffeinmentes társaiktól. A Heracles és a Scout3 elektronikus orrok nagy pontossággal osztályozták a mintákat illatuk alapján a kávékapszulák csomagolásán feltüntetett érzékszervi osztályokba. A vizsgált eszközök technológiai különbségei ellenére a bemutatott kávéteszt képes volt felmérni az aromalenyomat-technológiák íz- és illatprofilozási képességeinek hasonlóságait. Mivel a teszthez használt kávékapszulák a világ minden táján ugyanolyan minőségben megvásárolhatók, ezek a kávék globális standard mintaként használhatók a különböző mérési technológiákat alkalmazó eszközök összehasonlítása során. A teszt felhasználható a műszeres és adatelemzési fejlesztések értékelésére világszerte, valamint az élelmiszer- és italgyártó iparban a minőségértékelés új, költséghatékony, pontos és gyors vizsgálati lehetőségeinek felmérésére.
A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról: