Erjesztett tömegtakarmányok illat alapján történő minősítésére tett kísérletek

Műszeres aromaelemzés, Takarmányozástan és élettan

Az ADEXGO Kft. Correltech® Laboratóriumában végzett aromaelemzések segítségével erjesztett tömegtakarmányok objektív gyorsvizsgálata került kidolgozásra. A telepi körülmények között végezhető műszeres illatelemzés még távlati cél, de a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. munkatársaival közösen bemutatott eredmények biztatóak, és a terület további alapos kutatását teszik indokolttá.Őszi gabonafélékre és olaszperjére alapozott erjesztett tömegtakarmány-keverékek illatprofilja, mikrobiális és kémiai minősége

Worku Alemayehu, Tóth Tamás, Orosz Szilvia, Fébel Hedvig, Kacsala László, Húth Balázs, Hoffmann Richárd, Yakubu Haruna Gado, Bázár György, Tóthi Róbert

A tanulmány célja az őszi gabonafélék (tritikálé, zab, árpa és búza) és olaszperje (Lolium multiflorum Lam., IRG) keverékeinek, valamint az azokból készült szilázsoknak az aroma-, mikrobiológiai és kémiai vizsgálata volt. A vizsgálatba vont négy kereskedelmi keveréket (A keverék (40% két fajta tritikálé + 30% két fajta őszi zab + 20% őszi árpa + 10% őszi búza), B keverék (50% tritikálé + 40% őszi árpa + 10% őszi búza), C keverék (55% háromfajta olaszperje + 40% két fajta őszi zab), D keverék (40% három fajta olaszperje + 30% két fajta téli zab + 15% két fajta tritikálé + 10% őszi árpa + 5% őszi búza)) betakarítást követően fonnyasztották és silózták laboratóriumi méretű silókban (n = 80), adalékanyagok nélkül. Mind az aromaprofilt leíró főkomponensanalízis (PCA) score diagramja, mind a lineáris diszkriminancia-analízis (LDA) eredménye azt mutatta, hogy a D keveréknek más az aromaprofilja, mint a többi keverék szilázsnak. A különbséget a D keverék magas etanol- és tejsavtartalma okozta. Az etil-észtereket, például az etil-3-metil-pentanoátot, a 2-metil-propanált, az etil-acetátot, az izoamil-acetátot és az etil-3-metil-tiopropanoátot a többitől eltérő mértékben mutattuk ki a D keverékben. Az alacsony tejsavtartalom és a magasabb penész- és élesztőszám a C keverék szilázsában idegen szagot eredményezett, elsősorban a 3-metil-butánsav jelenléte miatt, amely egy egyszerű alkohol, kellemetlen kámforszerű szaggal. A 90 napos erjedés végén az őszi gabonakeverék szilázsok (A és B keverék) hasonló aromájúak voltak, és ezekhez hasonló volt a C keverék is. A C keverékben nagyobb volt (p <0,05) a penészek és élesztők (Log10 CFU (telepképző egység)/g) száma a B keverékhez képest. A B és C keverék magasabb ecetsavtartalommal rendelkezett, mint az A és D keverék. A B keverék tejsavtartalma magasabb volt, mint a C keveréké. Általánosságban az elektronikus orr eredményei azt mutatták, hogy az olaszperje és őszi gabonafélék keveréke (D keverék) jobb aromájú, mint a téli gabonafélék keverékei (A és B). A gabona keverékek (A és B) azonban jobb aromájúak voltak, mint a C keverék szilázs. Jelen tanulmány alapján az elektronikus-orr technológia alkalmas a silózott tömegtakarmányok illékony anyagainak vizsgálatára.

A különböző keverékszilázsok aromaprofil alapján történő elkülönülése az erjedés 90. napján

 

A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról:

» Fermentation quality and aroma profile of winter cereals and Italian ryegrass plus winter cereal mixture silages

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu