Szilázsok és szenázsok műszeres aromavizsgálatára fejlesztett módszertant mutattunk be

Műszeres aromaelemzés, Takarmányozástan és élettan

Az erjesztett tömegtakarmányok illata jól jellemzi azok minőségét, nem véletlenül képezi a rutinszerű minőségvizsgálat részét az érzékszervi bírálat. A műszeres aromavizsgálati technikák lehetőséget adnak arra, hogy a humán érzékszervi bírálatokhoz hasonló elemzést végezzünk automatizáltan, mindig azonos kondíciókkal, objektív módon, akár igen nagy mintaszámmal is. A MATE és az ÁT Kft. munkatársaival végzett kutatás keretében olyan módszertant dolgoztunk ki, mellyel a lucerna- és rozsszilázsok illetve -szenázsok minőségét elektronikus orr adatok alapján tudjuk jellemezni. Eredményeinket az Állattenyésztés és Takarmányozás folyóiratban közöltük.



Lucerna és rozs alapú erjesztett tömegtakarmányok illatprofiljának leírása elektronikus orral

Haruna Gado Yakubu, Bázár György, Radóné Nyiczky Éva, Orosz Szilvia, Tóth Tamás

Minden változás, ami az erjesztett tömegtakarmányok készítése és kitárolása során történik, hatással van a takarmány illóanyag-tartalmára, beleértve a tejsavat, ecetsavat és vajsavat, amelyek erősen befolyásolják a szilázs minőségét. Ezek a komponensek erősen kihatnak a szilázs beltartalmi értékeire, szennyezettségére és érzékszervi (organoleptikus) karakterére. így a tömegtakarmányok erjedés-dinamikája főleg a tejsav, a rövid szénláncú illózsírsavak (ecetsav, propionsav, vajsav) és a romlást jelző fehérjék, aminosavak és ammónia jelenléte alapján értékelhető. Ismert, hogy a tejelő tehenek szárazanyag-felvétele korlátozott, így a gyengébb táplálóanyag-tartalmú takarmány nem ellensúlyozható a mennyiséggel, míg a felvehető rossz minőségű takarmánnyal nem vihető be a szükséges mennyiségű táplálóanyag- és energiatartalom, a nem megfelelő minőségű takarmány pedig akár teljes takarmány-visszautasítást is eredményezhet. Éppen ezért a minőség megítélésében nemcsak a beltartalmi paraméterek folyamatos nyomon követése szükséges, hanem a romlásból származó, nem kívánatos aroma anyagoké is. Mindezek alapján a tömegtakarmányok rutinszerű, gyakori érzékszervi vizsgálata fontos, de összetett feladat. Az erjesztett tömegtakarmányok minőségének megítélése során még napjainkban is a humán érzékszervi bírálat a legáltalánosabb módszer, amely azonban számos egyedi faktor által torzított, szubjektív, nem automatizálható döntéshozatalt tesz lehetővé. Az elektronikus orr (e-orr) technológiákat egyre gyakrabban használják az iparban a körülményes és sokszor szubjektív eredményeket adó, folyamatirányításra kevéssé alkalmas humán érzékszervi bírálatok kiváltására. Az e-orr technológia gyors és objektív módszer lehet a minőség ellenőrzésére mind a silózás, mind a depózás, mind a kitárolás során. A minták nem igényelnek különösebb előkészítést, emellett az e-orr gyorsasága, alacsony működtetési költségei lényeges előnyt jelenthetnek, ugyanakkor a sokféle növényi alappal, eltérő technológiával készült tömegtakarmányok vizsgálatához specifikus analitikai protokollok felállítása szükséges. Szerzők magyarországi szarvasmarha-telepekről származó, eltérő technológiákkal előállott, széles minőségi skálán mozgó lucerna- (n = 22) és rozsszilázsok, valamint -szenázsok (n = 38) aromavizsgálatát végezték el e-orr berendezéssel, majd az illatmintázatokat összevetették a pH-ra, valamint tejsav/evetsav arányra alapozott minőségi besorolásokkal. Eredményeik alapján az alkalmazott fémoxid félvezető (metal oxide semiconductor, MOS) gázérzékelősoros technológián alapuló e-orr nem alkalmas az eltérő növényi alapanyagból készült, átlagos beltartalmi paraméterekkel rendelkező minták megkülönböztetésére, mivel az egyéb kezeléshatások a fajtahatásnál jelentősebb illatváltozásokat eredményeznek. A mért szenzorjelekkel leírt aromaprofilok alapján ugyanakkor megbízhatóan azonosíthatóak voltak az eltérő agrotechnikával előkészített (fonnyasztott vs. fonnyasztás nélküli) lucerna alapú tartósított tömegtakarmányok, és ugyanez elmondható a rozsmintákról, amelyek a betakarításkori fenológiai fázis szerint (kalászhányás előtti, illetve utáni betakarítás) mutattak eltérő illatprofilt. A minták pH és tejsav/ecetsav arány alapján kialakított csoportjainak irányított osztályozása (diszkriminancia analízise) során a tesztelésre kiválasztott minták 65-75%-át sikerült helyesen rangsorolni. a bemutatott műszeres aromavizsgálati módszertan az eredmények alapján ígéretesnek bizonyult az erjesztett tömegtakarmány minőségvizsgálata terén.

.

A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben az alábbi linkről:

» Lucerna és rozs alapú erjesztett tömegtakarmányok illatprofiljának leírása elektronikus orral

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu