A takarmányforrás tejre gyakorolt hatását vizsgáltuk

Műszeres aromaelemzés, Takarmányozástan és élettan

Az új takarmány-alapanyagok egyre gyakoribb alkalmazása szükségessé teszi a különböző takarmányok tejminőségre gyakorolt hatásának vizsgálatát. Zsírsavanalízisre és aromaprofil-elemzésre alapozott kutatásokat végeztünk, melynek során új, piacon elérhető keverékszilázsokkal takarmányozott tehenek tejét vetettük össze a hazai gyakorlatban elterjedt összetételű takarmányt fogyasztó kontrollcsoport tejével. A kutatás eredményeit összefoglaló cikkünket az Agriculture című tudományos folyóiratban közöltük.Az őszi kalászosokból és olaszperjéből készített keverékszilázs etetése módosíthatja a tehéntej zsírsavösszetételét és illatprofilját

Haruna Gado Yakubu, Ali Omeralfaroug, Szabó András, Tóth Tamás, Bázár György

A klímaváltozás hatására csökkenő terméshozam miatt a kukoricaszilázs kérődző állatfajok takarmányozásban történő hasznosítása egyre nagyobb kihívást jelent. Az alternatív szilázstípusok, például az olaszperje és az őszi kalászosok keverékei, jól kiegészíthetik a kukoricaszilázst az etetett takarmányadagban. Ezért fontos megvizsgálni, hogy ezek az alternatív erjesztett takarmányok hogyan befolyásolják a tej zsírsav- és illatprofilját, valamint hogyan lehet ezeket a minőségi paramétereket hatékonyan értékelni. Ebben a tanulmányban egy kukoricaszilázs alapú kontrollt (CTR) és négy kísérleti (EXP) takarmányt – amelyek őszi gabonafélék (WC), valamint WC és olaszperje (IRG) keverékszilázst tartalmaztak különböző arányban – etettünk holstein-fríz tehenekkel (n = 32) egy randomizált kontrollált vizsgálatban, 4 hetes periódusok során, 2 hét előetetési szakaszokkal. Az egyes kísérletekből származó tejet zsírsav- és illatprofil analízisnek vetettük alá gázkromatográfia, illetve elektronikus orr segítségével. Az eredmények azt mutatják, hogy az EXP-3 és EXP-4 csoportokban (amelyek vegyes szilázst tartalmaztak WC-vel) változott a legjobban a tej zsírsavprofilja a többi csoporthoz képest. A WC+IRG és a WC szilázsok 7 kg/nap dózisban történő alkalmazása az EXP-2 és EXP-3 csoportok takarmányadagjában a tej n6:n3 arányának csökkenését eredményezte, ami a fogyasztók számára élettanilag előnyös változást jelent. A WC+IRG és a WC csoportok tejei közötti illatkülönbség nagyobb volt, mint a CTR és EXP csoportok tejei közötti eltérés. A CTR tej szagáért felelős fő illékony vegyület az etil-butirát volt, míg a WC-tejben a 2-propanol és a bután-2-on dominált. A WC+IRG csoportok tejmintáiban az etanol jelent meg hangsúlyosan. A vizsgálat bebizonyította, hogy a tejelő tehenek takarmányadagjának őszi kalászosok és olaszperje keverékszilázsával 7 kg/nap dózisban történő kiegészítése módosítja a tej zsírsav- és illatprofilját.

A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról:

» Feeding mixed silages of winter cereals and Italian ryegrass can modify the fatty acid and odor profile of bovine milk

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu