Elektronikus orr – a jövő „érzékszerve” és alkalmazási lehetőségei a tejtermésben és -feldolgozásban

Műszeres aromaelemzés, Takarmányozástan és élettan

Munkatársaink közreműködésével ismét széleskörű irodalmi áttekintés jelent meg a rendkívül rangos Critical Reviews in Food Science and Nutrition nemzetközi tudományos folyóiratban. A review közlemény ezúttal a műszeres aromaelemzés technikai hátterét mutatja be, és részletesen tárgyalja annak alkalmazási lehetőségeit a tej és tejtermékek vizsgálatában.Az elektronikus orr technológiák által támogatott mesterséges aromaelemzés trendjei a tejtermelés fejlesztésére– áttekintő közlemény

Yakubu Haruna Gado, Kovács Zoltán, Tóth Tamás, Bázár György

Az elektronikus orr (e-orr) elnevezéssel és működésével kapcsolatos viták a technológia megjelenése óta a középpontban vannak. Az ellentmondások ellenére a technológia népszerűvé vált a tej és tejtermékek érzékszervi elemzésében, mivel gyorsan szolgáltat eredményeket a termék aromaprofiljáról, a termék mintázatáról, ami a minőség értékelésére jól használható. Ez az áttekintő közlemény kritikusan értékeli az e-orr vagy mesterséges érzékszervi rendszerek tejiparban történő alkalmazásának terén eddig elért eredményeket, a tej, a joghurt és a sajt minőségének értékelésére, valamint a technológia trendjeire és kilátásaira összpontosítva. A rendelkezésre álló tudományos publikációkban alkalmazott e-orr eszközök többsége olyan szenzorokat használ, mint a fémoxid-félvezető szenzorok (MOS), a fémoxid-félvezető térvezérlésű tranzisztorok (MOSFET), a vezető polimer kompozitok és a kvarckristály mikromérleg (QMB), valamint a lángionizációs detektor (FID. Bár a technológia első sorban aromaérzékelésre való alkalmassága miatt ismeretes, az eltarthatósági idő vagy a mikrobiális romlás értékelésére és a tejtermékek megkülönböztetésére az érzékelők által meghatározott illóanyagprofil-összetétel alapján is jól alkalmazható. A legtöbb esetben a technológia korlátja az, hogy nem képes információt szolgáltatni az alkotó vegyületek természetéről, amely hiányosság azonban a gázkromatográfiás és tömegspektrometriai alapú e-orrok esetében kiküszöbölésre került.

 

Vásárolja meg a teljes terjedelmű cikket a folyóirat oldalán, vagy kérjen másolatot a szerzőktől:

» Trends in artificial aroma sensing by means of electronic nose technologies to advance dairy production – a review

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu