Méhpollen aromavizsgálatában vettünk részt

Műszeres aromaelemzés

A MATE munkatársai által készített összetett tanulmány a méhpollen különböző módszertanokra alapozott osztályozását mutatja be. Az illékony komponensekre vonatkozó vizsgálatokat az ADEXGO Kft. Correltech® laboratóriumában végeztük. Az eredmények alapján egy újabb alkalmazási terület rajzolódik ki, ahol az elektronikus orr mint gyors és objektív analitikai módszertan jelentős potenciállal rendelkezik.Méhpollen osztályozása, valamint érzékszervi és színjellemzőinek becslése – szenzometriai fúziós elven e-orr, az e-nyelv és NIRS alkalmazásával

Sipos László, Végh Rita, Bodor Zsanett, Zaukuu Z. John-Lewis, Hitka Géza, Bázár György, Kovács Zoltán

A méhpollenek kémiai összetétele nagymértékben változik elsősorban a termék botanikai eredetétől függően. Ezért döntő fontosságú feladat a különböző növényfajok pollenjeinek megkülönböztetése. Munkánkban a mikroszkópos pollenanalízis, a spektrális színmérés, az érzékszervi, a NIR spektroszkópiai, az e-orr és az e-nyelv módszerek alkalmazhatóságát vizsgáltuk öt különböző botanikai eredetű méhpollen osztályozására. A minták statisztikai mintázatának elemzését kemometriai módszerekkel (PCA, LDA) végeztük. Elemzéseket végeztünk a fent említett módszerek külön-külön és együttes alkalmazásával is. A mikroszkópos elemzés alkalmasnak bizonyult a napraforgó, vörös lóhere, repce és a két poliflórális pollen, amelyek főként tóparti bíbort és tüskés szilva nélküli gyűszűt tartalmaztak, azonosítására. A minták színprofilja az öt különböző minta esetében eltérő volt. Az e-orr és a NIR 100%-os osztályozási pontosságot, míg az e-nyelv 94% feletti osztályozási pontosságot eredményezett a botanikai eredet azonosítására lineáris diszkriminancia elemzés alkalmazásával. Az érzékszervi és spektrális színjellemzők regressziójára a NIR-spektroszkópia, az e-orr és az e-nyelv egyesített adatainak felhasználásával épített PLS (részleges legkisebb négyzetek regressziója) modellek eredményei a validálás során 0,8-nál nagyobb R2 értéket (determinációs együttható) mutattak.

 

A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról:

» Bee pollen classification by means of microscopic pollen analysis, spectral colour measurement, sensory, NIR spectroscopy, e-nose and e-tongue methods – sensometric fusion approach

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu