Egészségvédő hatású funkcionális élelmiszer aromaváltozását vizsgáltuk elektronikus orr technológiával

Műszeres aromaelemzés

Az ADEXGO Kft. EU-FP7 pályázati konzorcium tagjaként vett részt bioaktív összetevőkben gazdag, egészségvédő hatású funkcionális élelmiszerek fejlesztésében és átfogó analitikai, gazdasági, táplálkozás-élettani vizsgálatában. A projekt keretében előállított élelmiszer tárolás során bekövetkező aromaváltozásának vizsgálatából született eredményeket a Food Analytical Methods tudományos folyóiratban megjelent közleményben foglaltuk össze.



Műszeres illatelemzés a dokozahexaénsavval és antocianinokkal dúsított palacsinta illatprofil-stabilitásának értékelésére

Bázár György, Hingyi Hajnalka, Csavajda Éva, Palkó Csaba, Yakubu Haruna Gado, Pineda-Vadillo Carlos, Dupont Didier, Capozzi Francesco, Bordoni Alessandra, Tóth Tamás

Az egészségtudatos fogyasztói magatartás felhívta a figyelmet az egészséget támogató természetes étrendi összetevőkre. Mivel az élelmiszerek érzékszervi profilja nagymértékben befolyásolja a fogyasztók preferenciáját, és gyakran meghatározó a vásárlás során, fontos, hogy objektíven leírjuk és értékeljük az alkalmazott bioaktív összetevők aromára gyakorolt ​​hatását. Ebben a kísérletben dokozahexaénsavval és antociánokkal dúsított palacsintákat vizsgáltunk kontroll termékekkel szemben, elektronikus szenzorsorra alapozott aromaelemző technológiával. A mintákat Alpha MOS FOX4000 elektronikus orral (EN) analizáltuk 20-297 napos, -20 °C-os fagyasztva tárolás után. A rögzített EN adatok többváltozós elemzése szoros kapcsolatot mutatott a tárolás hossza és az egészségvédő hatású összetevőkkel dúsított minták szagát leíró szenzorok jelei között (R² = 0,59), de az összefüggés nem állt fenn a kontroll (nem dúsított) minták esetében (R² = 0,08). A dúsított és kontroll minták irányított osztályozása során a kereszt-validációban helyesen azonosított minták aránya 95,1% volt rövid idejű tároláskor (< 140 nap), míg a találati arány 80,4%-ra csökkent hosszabb tárolás esetén (> 140 nap), jelezve a meglévő, de kevésbé intenzív szagkülönbséget. Az EN technológia alkalmasnak bizonyult bioaktív összetevőkkel dúsított élelmiszer jellemzésére, valamint a tárolás során bekövetkező szagváltozások monitorozására.

 

Vásárolja meg a teljes terjedelmű cikket a folyóirat oldalán, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen másolatot a szerzőktől:

» Machine olfaction to evaluate the stability of the odor profile of pancakes enriched with docosahexaenoic acid and anthocyanins

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu