Munkatársaink közreműködésével ismét széleskörű irodalmi áttekintés jelent meg a rendkívül rangos Critical Reviews in Food Science and Nutrition nemzetközi tudományos folyóiratban. A review közlemény ezúttal a műszeres aromaelemzés technikai hátterét mutatja be, és részletesen tárgyalja annak alkalmazási lehetőségeit a tej és tejtermékek vizsgálatában.
Az elektronikus orr technológiák által támogatott mesterséges aromaelemzés trendjei a tejtermelés fejlesztésére– áttekintő közlemény
Yakubu Haruna Gado, Kovács Zoltán, Tóth Tamás, Bázár György
Az elektronikus orr (e-orr) elnevezéssel és működésével kapcsolatos viták a technológia megjelenése óta a középpontban vannak. Az ellentmondások ellenére a technológia népszerűvé vált a tej és tejtermékek érzékszervi elemzésében, mivel gyorsan szolgáltat eredményeket a termék aromaprofiljáról, a termék mintázatáról, ami a minőség értékelésére jól használható. Ez az áttekintő közlemény kritikusan értékeli az e-orr vagy mesterséges érzékszervi rendszerek tejiparban történő alkalmazásának terén eddig elért eredményeket, a tej, a joghurt és a sajt minőségének értékelésére, valamint a technológia trendjeire és kilátásaira összpontosítva. A rendelkezésre álló tudományos publikációkban alkalmazott e-orr eszközök többsége olyan szenzorokat használ, mint a fémoxid-félvezető szenzorok (MOS), a fémoxid-félvezető térvezérlésű tranzisztorok (MOSFET), a vezető polimer kompozitok és a kvarckristály mikromérleg (QMB), valamint a lángionizációs detektor (FID. Bár a technológia első sorban aromaérzékelésre való alkalmassága miatt ismeretes, az eltarthatósági idő vagy a mikrobiális romlás értékelésére és a tejtermékek megkülönböztetésére az érzékelők által meghatározott illóanyagprofil-összetétel alapján is jól alkalmazható. A legtöbb esetben a technológia korlátja az, hogy nem képes információt szolgáltatni az alkotó vegyületek természetéről, amely hiányosság azonban a gázkromatográfiás és tömegspektrometriai alapú e-orrok esetében kiküszöbölésre került.
Vásárolja meg a teljes terjedelmű cikket a folyóirat oldalán, vagy kérjen másolatot a szerzőktől: