Az ADEXGO Kft. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, valamint az Avicola Lumina és Pharmacorp Innovation SRL román cégekkel közösen, nemzetközi konzorcium tagjaként vett részt egy három évig zajló EUREKA projektben, melynek részeredményeit bemutató tudományos dolgozat munkatársaink társszerzőségével a Chemosensors folyóiratban jelent meg. A tojásminőség számos módszerrel történő vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a projekt keretében kifejlesztett, söripari melléktermékre alapozott takarmánykiegészítő nem változtatta meg igazolható módon a termelt tojás érzékszervi tulajdonságait.
Tojásminőség értékelése humán panel, valamint e-nyelv és e-orr analízis segítségével egy sörgyári melléktermék takarmánykiegészítőként történő felhasználása során
Aguinaga Bósquez Juan Pablo, Kovács Zoltán, Gillay Zoltán, Bázár György, Palkó Csaba, Hingyi Hajnalka, Csavajda Éva, Üveges Márta, Jókainé Szatura Zsuzsanna, Barbulescu Iuliana Diana, Begea Mihaela, Tóth Tamás
Kutatásunk célja annak megállapítása volt, hogy okoz-e változást a tojás érzékszervi tulajdonságaiban a szerves cinkkel dúsított ipari melléktermékkel (Zincoppyeast, ZP) különböző dózisban (ZP 2,5% és ZP 5,0%.) kiegészített takarmány alkalmazása. A tojásokat a kísérleti takarmánnyal való etetés után 30 nappal (1. tétel) és 60 nappal (2. tétel) gyűjtöttük be, és kémiai, mikrobiológiai, humán érzékszervi, e-orr és e-nyelv elemzéseknek vetettük alá. A három csoport tojásainak mikrobiológiai állapota között nem volt szignifikáns különbség, de a kontroll és a ZP 5,0%-os csoport zsír- (9,5% és 9,3%) és fehérjetartalma (12,7% és 13,4%) között jelentős különbség (p < 0,05) volt kimutatható. A humán érzékszervi elemzés nem mutatott egyértelmű változást a tojások érzékszervi jellemzőiben. A lineáris diszkriminancia-elemzés (LDA) segítségével az e-nyelv 95,9%-os és 100%-os pontossággal felismerte az 1. és 2. tételben lévő tojások három csoportját, és 64,8%-os, illetve 56,2%-os becslési pontossággal volt alkalmas azok osztályba sorolására. A tojásokat 50 °C-on és 80 °C-on inkubáltuk az e-orr elemzéseket megelőzően, a tojások csoportjait 98,0%-os és 82,7%-os pontossággal lehetett felismerni, és 68,5%-os, illetve 62,2%-os pontossággal megbecsülni azok csoportba tartozását főkomponens-alapú diszkriminancia elemzéssel (PCA-DA) a két eltérő előkészítési hőmérsékleten. Az e-orr elemzés alapján azonosítani tudtuk a különböző tojáscsoportok (eltérő tételek, tárolási idő és takarmányozási csoportok) között eltérést okozó aromavegyületeket és a hozzájuk tartozó érzékszervi tulajdonságokat. Megállapítottuk, hogy a tojótyúkok takarmányának a vizsgált ipari melléktermékkel való kiegészítése a tojásminőségre gyakorolt jelentős hatás nélkül alkalmazható, azonban a fejlett analitikai módszerek képesek kimutatni a takarmányozásból adódó kis mértékű minőségváltozást.
A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról: