Az International Dairy Journal tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredmények igazolták, hogy az ADEXGO Kft. takarmánykiegészítőjével hatékonyan javítható a tej kémiai összetétele, ezáltal táplálkozás-élettani minősége, a változás azonban, noha műszeres aromaelemzéssel szintén kimutatható, nem befolyásolja a humán fogyasztói megítélést, amennyiben a tapasztalt érzékszervi tulajdonságok változatlanok.
Extrudált lenmagra és halolajra alapozott takarmánykiegészítés hatása a nyers tej és az UHT tej összetételére és érzékszervi tulajdonságaira
Tóth Tamás, Mwau Paul Joseph, Bázár György, Andrássy-Baka Gabriella, Hingyi Hajnalka, Csavajda Éva, Varga László
Egy újonnan kifejlesztett, extrudált lenmagot és halolajat (LFO) tartalmazó, bendőstabil takarmánykiegészítő hatását vizsgáltuk tejelő holstein-fríz tehenek vonatkozásában. Az állatok 10 héten keresztül napi 800 g kiegészítőt fogyasztottak. Vizsgálatuk a nyers és az ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejek kémiai összetételét és zsírsavprofilját, valamint az UHT tej érzékszervi tulajdonságaiban bekövetkező változásokat mind műszeres elemzéssel, mind humán érzékszervi panellel. Az LFO etetése nem befolyásolta a tejhozamot, illetve a nyers és UHT tejek fehérje- és zsírtartalmát, azonban javította a tejzsír zsírsavösszetételét azáltal, hogy növelte az egészségvédő hatású, többszörösen telítetlen zsírsavak arányát, és előnyösen csökkentette az n-6/n-3 arányt anélkül, hogy hátrányosan befolyásolta volna a végtermék (UHT tej) érzékszervi tulajdonságait.
Vásárolja meg a teljes terjedelmű cikket a folyóirat oldalán, vagy kérjen másolatot a szerzőktől: