A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2018

2018. április 20. | Esemény

Az Adexgo Kft. és a Vitafort Zrt. évek óta elismerésben részesül a Magyar Állattenyésztésért Termékdíj pályázaton bemutatott közös fejlesztéseikkel. Az idei évben a kanadai Jefo Nutrition Inc. vállalattal nyújtottak be közös pályázati munkát „Egyedi összetételű védett vitamin termékcsalád” címmel a „Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2018” Agrár-informatika, Tartástechnológia és Takarmányozás kategóriában, melyet a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok zsűrije nagydíjjal értékelt.

A témaválasztás időszerűségét igazolja az elmúlt időszakban tapasztalt vitamin árrobbanás. A pályázatban bemutatott védett vitamin program újszerűnek számít a hazai takarmányozásban, hiszen eddig a vitaminok jórészt natúr formában voltak jelen a kérődzők takarmányaiban.
A pályázó cégek közös termék- és gyártástechnológiai fejlesztésbe kezdtek, melynek eredményeként 2018. év elején elindult az új termékcsalád első tagjainak piaci bevezetése is. Fejlesztési terveik között szerepel a termékcsalád további vitaminokkal (pl. B-csoportbeli vitaminok) történő kiegészítése, melyek összetételük és bendővédettségük révén hatékonyan képesek támogatni a tejelő tehenek egészségét, termelési és szaporodásbiológiai teljesítményét olyan fokozottan érzékeny időszakokban is, mint amilyen például a nyári hőstressz periódusa.

A nagydíj mellett cégünk az Állategészségügy, Szaporodásbiológia és Élelmiszeripar kategóriában is kiemelkedő eredményt ért el „Koncentrált n-3 zsírsavforrások” és „Egészségvédő hatású tej- és tojásalapú élelmiszer prototípusok fejlesztése” címmel benyújtott pályázataival. A zsűri mindkét munkát II. helyezéssel értékelte.

A „Koncentrált n-3 zsírsavforrások” téma keretében bemutattuk, hogy az Adexgo Kft. munkatársai olyan gyártástechnológiát dolgoztak ki, melynek segítségével a nagy n-3 zsírsavtartalmú folyékony olajforrásokat (halolaj, lenolaj) szilárd formájú keverékké alakítják. A hároméves fejlesztőmunka során megoldották a porított és a bendővédett kiegészítő takarmányok eltarthatóságával kapcsolatos problémákat (pl. avasodás, peroxidképződés kiküszöbölése), és külön termékcsaládot hoztak létre a monogasztrikus (elsősorban a tenyészkocáknak, -kanoknak és malacoknak), illetve a kérődző állatoknak (az intenzív tej- és hústermelő szarvasmarháknak, juhoknak és kecskéknek). Megállapították, hogy a kifejlesztett koncentrált n-3 zsírsavakat tartalmazó termékcsalád az állatok termelési, szaporodásbiológiai tulajdonságainak javítása mellett alkalmas arra is, hogy etetésükkel egészségvédő hatású élelmiszereket és alapanyagokat állítsanak elő. Az elmúlt években – hazai és külföldi partnercégek segítségével – mindkét fejlesztési irányban megtörtént a termékek sikeres piaci bevezetése.

Az „Egészségvédő hatású tej- és tojásalapú élelmiszer prototípusok fejlesztése” című pályázati munka egy ötéves projekt (2013-2018) cégünk által végzett fejlesztőmunka eredményeit mutatta be. A táplálkozással összefüggő betegségek (metabolikus szindróma, MS) kockázatának kezelésére egy 25 tagból álló nemzetközi konzorciumi együttműködés jött létre, mely a témát egy Európai Uniós (FP-7) támogatásban részesített pályázat keretében dolgozta fel. A kutatások és az innováció központi kérdése az volt, hogyan lehet a táplálkozással összefüggő betegségek kockázatát a minimálisra szorítani úgy, hogy az arra hajlamos embereknél a napi rutin feladatok megtartása mellett, gyógyszeres segítség nélkül lehessen elérni a kívánt eredményt. A projekt során termék- és technológiafejlesztések, valamint tudományosan megalapozott elméletek gyakorlatba történő átültetése valósult meg.

 

Köszönjük a bíráló bizottság megtisztelő elismerését!


Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu