Mivel a többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak az immun- és szaporodási funkciókban, a tenyészkocák takarmányozásában betöltött szerepük jobb megértésével jobb teljesítményt és fenntarthatóbb termelést lehet elérni. A MATE munkatársaival közösen az omega-6 és omega-3 zsírsavpótlás kocák antioxidáns állapotára és hormonszintjére gyakorolt hatását vizsgáltuk. Eredményeinket összefoglaló közleményünk a Veterinary Medicine and Science tudományos folyóiratban jelent meg.
Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavkiegészítés hatása a modern genotípusú kocák oxidatív stressz paramétereire és nemi hormon termelésére
Roszkos Róbert, Tóth Tamás, Bázár György, Fébel Hedvig, Mézes Miklós
A nagyüzemi körülmények közt termelő tenyészkocák egész életük során stressznek és állandó hormonális változásoknak vannak kitéve. Mivel a többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak az immun- és szaporodási folyamatokban, a tenyészkocák takarmányozásában betöltött szerepük megértésével hatékonyabb és fenntarthatóbb termelést lehet elérni. Tanulmányunkban az omega-6 és omega-3 zsírsav-kiegészítés hatásait vizsgáltuk a kocák antioxidáns státuszára és hormontermelésére. 48 dán nagy fehér × dán lapály koca takarmányát egészítettük ki napraforgóolajjal (kontroll csoport), illetve halolajjal (kísérleti csoport) 6,3 g/kg takarmány koncentrációban. Vérmintákat gyűjtöttünk a laktáció 14. napján, a választás után 5. napon (termékenyítéskor) és a termékenyítés után 30 nappal (vemhességvizsgálat). Az állatokra gyakorolt oxidatív hatásokat a vér redukált glutation és a malondialdehid szintjének, valamint a glutation-peroxidáz aktivitásának vizsgálata révén, míg szaporodásbiológiai folyamatokat a vérszérum 17β-ösztradiol, progeszteron és 6-keto-prosztaglandin F1α szintjén keresztül értékeltük. A halolajjal történő kiegészítés növelte a glutation-peroxidáz aktivitását a laktáció 14. napján. Öt nappal a választás után a glutation koncentrációja a halolajjal etetett kocákban szignifikánsan magasabb volt, mint a napraforgóolajjal kezeltekben. A vér 17β-ösztradiol tartalma szignifikánsan alacsonyabb volt a kísérleti csoportban, mint a kontrollban a három vizsgált időszak közül kettőben (a laktáció 14. napján és a termékenyítés utáni 30. napon), míg a progeszteron szint szignifikánsan magasabb volt a kísérleti csoportban a választás utáni 5. napon. A 6-keto PGF1α szintje szisztematikusan alacsonyabb volt a kísérleti csoportban a kísérlet során. A tanulmány igazolta, hogy az omega-6 és omega-3 zsírsavak hatással vannak a vizsgált hormonok szintjére, mivel segítik a 17β-ösztradiol és progeszteron képződését, viszont ellentétes hatást gyakorolnak a 6-keto PGF1α termelésre.
A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról: