Nem invazív diagnosztikai eljárás a sertések emésztésélettani vizsgálatának szolgálatában

Takarmányozástan és élettan

Magyar kutatók a világon elsőként közöltek eredményeket éber, gazdasági körülmények között tartott növendék sertéseken végzett elektromiográfiás mérésekre alapozott emésztésélettani vizsgálatokról. Az ADEXGO Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az MSB-MET Kft. és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai által végzett kutatás eredményeit bemutató tudományos közlemény a magasan jegyzett PLoS ONE tudományos folyóiratban jelent meg.A nem invazív simaizom-elektromiográfia (SMEMG) mint az éber sertések gyomor-bél traktusának új monitorozási technológiája – kísérleti tanulmány

Nagy Katalin, Fébel Hedvig, Bázár György, Grosz György, Gáspár Róbert, Szűcs Kálmán Ferenc, Tóth Tamás

Számos matematikai modell és mérés létezik a különböző takarmányok emészthetőségének meghatározására. Azonban hiányosak az ismereteink a közvetlen módszerekről vagy mérési technikákról, amelyeket a gyomor-bél traktus (GIT) különböző takarmányokra adott fizikai válaszának elemzésére használhatóak növendék sertésekben. A simaizom-elektromiográfia (SMEMG) egy nem invazív módszer a gasztointesztinális mioelektromos aktivitás mérésére. Jelen tanulmányban az SMEMG módszert laboratóriumi patkányokról sertésekre adaptáltuk, és a kontroll (CTR) vagy kísérletileg megnövelt (EXP) rostmennyiséget tartalmazó takarmányok gyomor-bél traktus motilitására gyakorolt hatását vizsgáltuk. A vizsgálatba kilenc ártányt ((dán lapály × dán yorkshire) × dán duroc) vontunk be (30 ± 3 kg), melyek CTR és EXP takarmányt kaptak 29, illetve 49 g/kg nyersrosttartalommal. A gyomor, a csípőbél és a vakbél mioelektromos aktivitását egy erre a célra fejlesztett elektródapárral rögzítettük. A mioelektromos jeleket gyors Fourier-transzformációval (FFT) elemeztük, és a maximális teljesítményspektrum-sűrűséget (PsDmax) a GIT-szakaszspecifikus percenkénti ciklusszám (cpm) függvényében ábrázoltuk. Jelentős növekedést észleltek a vékonybél PsDmax értékében (20–25 cpm) az EXP takarmány hatására (P <0,001). A gyomor (3–5 cpm) és a vastagbél (1–3 cpm) PsDmax értékei nem mutattak szignifikáns változást az EXP takarmánnyal etetett sertésekben. Az SMEMG közvetlen és nem invazív módszerként alkalmasnak bizonyult a különböző rosttartalmú étrendek gyomor-bél traktusra gyakorolt hatásának gyors értékelésére nem altatott, szabadon mozgó sertésekben.

 

A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról:

» Non-invasive smooth muscle electromyography (SMEMG) as a novel monitoring technology of the gastrointestinal tract of awake, free-moving pigs – a pilot study

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu