A többszörösen telítetlen zsírsavak tenyészkocákban kifejtett hatásáról közöltünk tanulmányt

Takarmányozástan és élettan

Mivel a többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak az immun- és szaporodási funkciókban, a tenyészkocák takarmányozásában betöltött szerepük jobb megértésével jobb teljesítményt és fenntarthatóbb termelést lehet elérni. A MATE munkatársaival közösen az omega-6 és omega-3 zsírsavpótlás kocák antioxidáns állapotára és hormonszintjére gyakorolt hatását vizsgáltuk. Eredményeinket összefoglaló közleményünk a Veterinary Medicine and Science tudományos folyóiratban jelent meg.Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavkiegészítés hatása a modern genotípusú kocák oxidatív stressz paramétereire és nemi hormon termelésére

Roszkos Róbert, Tóth Tamás, Bázár György, Fébel Hedvig, Mézes Miklós

A nagyüzemi körülmények közt termelő tenyészkocák egész életük során stressznek és állandó hormonális változásoknak vannak kitéve. Mivel a többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak az immun- és szaporodási folyamatokban, a tenyészkocák takarmányozásában betöltött szerepük megértésével hatékonyabb és fenntarthatóbb termelést lehet elérni. Tanulmányunkban az omega-6 és omega-3 zsírsav-kiegészítés hatásait vizsgáltuk a kocák antioxidáns státuszára és hormontermelésére. 48 dán nagy fehér × dán lapály koca takarmányát egészítettük ki napraforgóolajjal (kontroll csoport), illetve halolajjal (kísérleti csoport) 6,3 g/kg takarmány koncentrációban. Vérmintákat gyűjtöttünk a laktáció 14. napján, a választás után 5. napon (termékenyítéskor) és a termékenyítés után 30 nappal (vemhességvizsgálat). Az állatokra gyakorolt oxidatív hatásokat a vér redukált glutation és a malondialdehid szintjének, valamint a glutation-peroxidáz aktivitásának vizsgálata révén, míg szaporodásbiológiai folyamatokat a vérszérum 17β-ösztradiol, progeszteron és 6-keto-prosztaglandin F1α szintjén keresztül értékeltük. A halolajjal történő kiegészítés növelte a glutation-peroxidáz aktivitását a laktáció 14. napján. Öt nappal a választás után a glutation koncentrációja a halolajjal etetett kocákban szignifikánsan magasabb volt, mint a napraforgóolajjal kezeltekben. A vér 17β-ösztradiol tartalma szignifikánsan alacsonyabb volt a kísérleti csoportban, mint a kontrollban a három vizsgált időszak közül kettőben (a laktáció 14. napján és a termékenyítés utáni 30. napon), míg a progeszteron szint szignifikánsan magasabb volt a kísérleti csoportban a választás utáni 5. napon. A 6-keto PGF1α szintje szisztematikusan alacsonyabb volt a kísérleti csoportban a kísérlet során. A tanulmány igazolta, hogy az omega-6 és omega-3 zsírsavak hatással vannak a vizsgált hormonok szintjére, mivel segítik a 17β-ösztradiol és progeszteron képződését, viszont ellentétes hatást gyakorolnak a 6-keto PGF1α termelésre.

A cikk ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a folyóirat honlapjáról:

» Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation on oxidative stress parameters and sex hormone levels of modern genotype sows

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu