Magas hozzáadott értékű tej előállítása és komplex vizsgálata

Műszeres aromaelemzés, Takarmányozástan és élettan

Az International Dairy Journal tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredmények igazolták, hogy az ADEXGO Kft. takarmánykiegészítőjével hatékonyan javítható a tej kémiai összetétele, ezáltal táplálkozás-élettani minősége, a változás azonban, noha műszeres aromaelemzéssel szintén kimutatható, nem befolyásolja a humán fogyasztói megítélést, amennyiben a tapasztalt érzékszervi tulajdonságok változatlanok.Extrudált lenmagra és halolajra alapozott takarmánykiegészítés hatása a nyers tej és az UHT tej összetételére és érzékszervi tulajdonságaira

Tóth Tamás, Mwau Paul Joseph, Bázár György, Andrássy-Baka Gabriella, Hingyi Hajnalka, Csavajda Éva, Varga László

Egy újonnan kifejlesztett, extrudált lenmagot és halolajat (LFO) tartalmazó, bendőstabil takarmánykiegészítő hatását vizsgáltuk tejelő holstein-fríz tehenek vonatkozásában. Az állatok 10 héten keresztül napi 800 g kiegészítőt fogyasztottak. Vizsgálatuk a nyers és az ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejek kémiai összetételét és zsírsavprofilját, valamint az UHT tej érzékszervi tulajdonságaiban bekövetkező változásokat mind műszeres elemzéssel, mind humán érzékszervi panellel. Az LFO etetése nem befolyásolta a tejhozamot, illetve a nyers és UHT tejek fehérje- és zsírtartalmát, azonban javította a tejzsír zsírsavösszetételét azáltal, hogy növelte az egészségvédő hatású, többszörösen telítetlen zsírsavak arányát, és előnyösen csökkentette az n-6/n-3 arányt anélkül, hogy hátrányosan befolyásolta volna a végtermék (UHT tej) érzékszervi tulajdonságait.

 

Vásárolja meg a teljes terjedelmű cikket a folyóirat oldalán, vagy kérjen másolatot a szerzőktől:

» Effect of feed supplementation based on extruded linseed meal and fish oil on composition and sensory properties of raw milk and ultra-high temperature treated milk

Cégünkről

Az ADEXGO Kft. 2005-ben alakult meg gyógyszer- és étrend-kiegészítő termékfejlesztések preklinikai hátterének biztosítására.

 

2007-től intenzív kutatásokat és piaci munkát folytat az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint kiegészítő takarmányok és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén.

Kapcsolat

ADEXGO Kft.
8230 Balatonfüred,
Lapostelki utca 13. 

Levelezési cím:
8230 Balatonfüred,
Ifjúság u. 9/B II/2.

Mobil:
+36 20 614 9150
+36 20 214 2807

E-mail: info@adexgo.hu