Az új takarmány-alapanyagok egyre gyakoribb alkalmazása szükségessé teszi a különböző takarmányok tejminőségre gyakorolt hatásának vizsgálatát. Zsírsavanalízisre és aromaprofil-elemzésre alapozott kutatásokat végeztünk, melynek során új, piacon elérhető...
Műszeres aromaelemzés
Magas hozzáadott értékű élelmiszer esetleges aromatorzulásának műszeres vizsgálatát végeztük el Correltech Laboratóriumunkban
A kedvező élettani hatású, igazoltan egészségvédő összetevőkkel dúsított élelmiszerek piaca egyre bővül. A fogyasztók azonban az eddig megismert ízektől és illatoktól való eltéréseket nem részesítik előnyben, ezért fontos a fejlesztések során az új összetevők aromára...
Szilázsok és szenázsok műszeres aromavizsgálatára fejlesztett módszertant mutattunk be
Az erjesztett tömegtakarmányok illata jól jellemzi azok minőségét, nem véletlenül képezi a rutinszerű minőségvizsgálat részét az érzékszervi bírálat. A műszeres aromavizsgálati technikák lehetőséget adnak arra, hogy a humán érzékszervi bírálatokhoz hasonló elemzést...
Egészségvédő hatású funkcionális élelmiszer aromaváltozását vizsgáltuk elektronikus orr technológiával
Az ADEXGO Kft. EU-FP7 pályázati konzorcium tagjaként vett részt bioaktív összetevőkben gazdag, egészségvédő hatású funkcionális élelmiszerek fejlesztésében és átfogó analitikai, gazdasági, táplálkozás-élettani vizsgálatában. A projekt keretében előállított élelmiszer...
A takarmány eredetű n-3 zsírsavak kocatejre gyakorolt hatását igazoltuk
A kiegészítő takarmányok fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak, illetve azok forrásai. Fontos kérdés azonban, hogy ezek a zsírsavak egy adott dózis esete mellett miként épülnek be az állat szervezetébe, vagy a...
Ipari melléktermék tojásminőségre gyakorolt hatásának vizsgálata műszeres aromaelemzéssel
Az ADEXGO Kft. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, valamint az Avicola Lumina és Pharmacorp Innovation SRL román cégekkel közösen, nemzetközi konzorcium tagjaként vett részt egy három évig zajló EUREKA projektben, melynek részeredményeit bemutató tudományos...
Erjesztett tömegtakarmányok illat alapján történő minősítésére tett kísérletek
Az ADEXGO Kft. Correltech® Laboratóriumában végzett aromaelemzések segítségével erjesztett tömegtakarmányok objektív gyorsvizsgálata került kidolgozásra. A telepi körülmények között végezhető műszeres illatelemzés még távlati cél, de a Magyar Agrár- és Élettudományi...
Elektronikus orr – a jövő „érzékszerve” és alkalmazási lehetőségei a tejtermésben és -feldolgozásban
Munkatársaink közreműködésével ismét széleskörű irodalmi áttekintés jelent meg a rendkívül rangos Critical Reviews in Food Science and Nutrition nemzetközi tudományos folyóiratban. A review közlemény ezúttal a műszeres aromaelemzés technikai hátterét mutatja be, és...
Méhpollen aromavizsgálatában vettünk részt
A MATE munkatársai által készített összetett tanulmány a méhpollen különböző módszertanokra alapozott osztályozását mutatja be. Az illékony komponensekre vonatkozó vizsgálatokat az ADEXGO Kft. Correltech® laboratóriumában végeztük. Az eredmények alapján egy újabb...
Aromaelemzés a joghurtkészítés szolgálatában
Az ADEXGO Kft. Correltech® laboratóriumában végzett aromavizsgálatokra alapozva a MATE munkatársai a különböző probiotikus potenciált mutató Lactobacillus törzsekkel erjesztett tejtermékek elkülönítését végezték el. A vizsgálatok felvetik annak lehetőségét, hogy az...
Vezércikk a Sensors különszámában: a korrelatív analitikai technikák fejlődése és élelmiszervizsgálati lehetőségei
Kollégánk a MATE munkatársaival karöltve a Sensors tudományos folyóirat „Áttörések és kihívások az élelmiszerminőség fejlett gyorsvizsgálati technikákkal történő meghatározásában: elektronikus nyelv, elektronikus orr és közeli-infravörös spektroszkópia” című, 2020...
Magas hozzáadott értékű tej előállítása és komplex vizsgálata
Az International Dairy Journal tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredmények igazolták, hogy az ADEXGO Kft. takarmánykiegészítőjével hatékonyan javítható a tej kémiai összetétele, ezáltal táplálkozás-élettani minősége, a változás azonban, noha műszeres...