A MATE Kaposvári Campusán zajló, a klímaváltozásra reflektáló új takarmányozási programok kidolgozását is célzó kutatásokhoz kapcsolódóan keverékszilázsok NIR spektroszkópiás minőségvizsgálatát végeztük el. A kidolgozott módszertannal a különböző keverékek...
Takarmányozástan és élettan
A takarmányforrás tejre gyakorolt hatását vizsgáltuk
Az új takarmány-alapanyagok egyre gyakoribb alkalmazása szükségessé teszi a különböző takarmányok tejminőségre gyakorolt hatásának vizsgálatát. Zsírsavanalízisre és aromaprofil-elemzésre alapozott kutatásokat végeztünk, melynek során új, piacon elérhető...
A többszörösen telítetlen zsírsavak tenyészkocákban kifejtett hatásáról közöltünk tanulmányt
Mivel a többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak az immun- és szaporodási funkciókban, a tenyészkocák takarmányozásában betöltött szerepük jobb megértésével jobb teljesítményt és fenntarthatóbb termelést lehet elérni. A MATE munkatársaival közösen...
Szilázsok és szenázsok műszeres aromavizsgálatára fejlesztett módszertant mutattunk be
Az erjesztett tömegtakarmányok illata jól jellemzi azok minőségét, nem véletlenül képezi a rutinszerű minőségvizsgálat részét az érzékszervi bírálat. A műszeres aromavizsgálati technikák lehetőséget adnak arra, hogy a humán érzékszervi bírálatokhoz hasonló elemzést...
A takarmány eredetű n-3 zsírsavak kocatejre gyakorolt hatását igazoltuk
A kiegészítő takarmányok fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak, illetve azok forrásai. Fontos kérdés azonban, hogy ezek a zsírsavak egy adott dózis esete mellett miként épülnek be az állat szervezetébe, vagy a...
Nem invazív diagnosztikai eljárás a sertések emésztésélettani vizsgálatának szolgálatában
Magyar kutatók a világon elsőként közöltek eredményeket éber, gazdasági körülmények között tartott növendék sertéseken végzett elektromiográfiás mérésekre alapozott emésztésélettani vizsgálatokról. Az ADEXGO Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az MSB-MET...
Ipari melléktermék tojásminőségre gyakorolt hatásának vizsgálata műszeres aromaelemzéssel
Az ADEXGO Kft. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, valamint az Avicola Lumina és Pharmacorp Innovation SRL román cégekkel közösen, nemzetközi konzorcium tagjaként vett részt egy három évig zajló EUREKA projektben, melynek részeredményeit bemutató tudományos...
Erjesztett tömegtakarmányok illat alapján történő minősítésére tett kísérletek
Az ADEXGO Kft. Correltech® Laboratóriumában végzett aromaelemzések segítségével erjesztett tömegtakarmányok objektív gyorsvizsgálata került kidolgozásra. A telepi körülmények között végezhető műszeres illatelemzés még távlati cél, de a Magyar Agrár- és Élettudományi...
Elektronikus orr – a jövő „érzékszerve” és alkalmazási lehetőségei a tejtermésben és -feldolgozásban
Munkatársaink közreműködésével ismét széleskörű irodalmi áttekintés jelent meg a rendkívül rangos Critical Reviews in Food Science and Nutrition nemzetközi tudományos folyóiratban. A review közlemény ezúttal a műszeres aromaelemzés technikai hátterét mutatja be, és...
Review közlemény: Mi mindenre alkalmas a NIR technika a tejtermelés és -feldolgozás során
Az ADEXGO Kft., a Széchenyi Egyetem és a MATE munkatársainak közreműködésével rendkívül alapos irodalmi áttekintés jelent meg a rangos Critical Reviews in Food Science and Nutrition nemzetközi tudományos folyóiratban. A review közlemény a közeli-infravörös...
Magas hozzáadott értékű tej előállítása és komplex vizsgálata
Az International Dairy Journal tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredmények igazolták, hogy az ADEXGO Kft. takarmánykiegészítőjével hatékonyan javítható a tej kémiai összetétele, ezáltal táplálkozás-élettani minősége, a változás azonban, noha műszeres...